Dostupni linkovi

Rusija potpisala sporazum sa EU kojim otvara vrata WTO


Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy (L), predsjednik Rusije Dmitry Medvedev (S) i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso uoči početka samita EU-Rusija, 7. prosinac 2010.
Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy (L), predsjednik Rusije Dmitry Medvedev (S) i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso uoči početka samita EU-Rusija, 7. prosinac 2010.
Rusija je u utorak potpisla Memorandum o o razumijevanju o carinskim tarifama sa Evropskom unijom koji joj otvara vrata članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Sporazum između Bruxellesa i Moskve uklonja posljednju prepreku u gotovo dvadesetogodišnjim nastojanjima Rusije da se priključi važnoj svjetskoj asocijaciji.

Rusija je najveća svjetska ekonomija koja nije u trgovinskoj organizaciji i očekuje da se to dogodi već iduće godine.

Ruska ministarka razvoja Elvira Nabiullina i komesar za trgovinu EU Karel De Gucht sporazum su potpisali uoči samita EU-Rusija.
Jose Manuel Barroso: Naši složeni bilateralni problemi su sada riješeni


"Naši složeni bilateralni problemi su sada riješeni," rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Moskva je za taj korak pripremila tlo još prošloga mjeseca kada je najavila da će postepeno ukinuti izvozne takse na određene sirovine, poput hrastovine, zbog čega se dugo vremena protivila Finska koja je također izvoznik ove vrste drveta.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev stiže u Bruxelles nakon državnog posjeta Poljskoj gdje mu je cilj bilo pridobiti Varšavu za saveznika unutar Evropske unije.

To mu je uspijelo jer je u ponedjeljak navečer poljski šef države Bronislaw Komorowski podupruo ambicije Moskve naglašavajući da će članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji pospješiti ekonomsku suradnju između dvije države, ali i između članica EU.

U oktobru su Rusija i SAD uspijele riješiti dio nesuglasice, pa je zeleno svijetlo Moskvi stiglo i iz Washingtona.

Protivljenje Gruzije

Ipak, neke prepereke nisu prevladana. Naime, EU se protivi ruskim subvencijama za poljoprivedu, ali sporna su pravila sanitarne inspekcije za izvoz proizvoda iz Rusije.

Evropski komesar za trgovinu Karel De Gucht i ruska ministarka razvoja Elvira Nabiullina potpisuju sporazum o razumijevanju u Bruxellesu 7. prosinca 2010. godine
Razlike između Bruxellesa i Moskve i dalje su velike po pitanju viza za ruske građane.

Na prošlomjesečnom samitu EU-Ukrajina, Bruxelles je najavio akcijski plan za ukidanje vize građanima Ukrajine, ali i Kijev mora ispuniti određene zahtjeve.

Ipak, malo je vjerojatno da će u skorije vrijeme Rusima biti ukinute vize, ističe za naš radio Michael Emerson, suradnik Evropskog centra za političke studije:

“Ne očekujem da će doći do ukidanja viza, jer bi to značilo slobodan pristup stanovnicima cijelog Sjevernog Kavkaza i Čečenije, a to bi moglo predstavljati priličan problem za naše ministre unutrašnjih poslova”.

U utorak mogao biti usaglašen kompromisni prijedlog po kojem bi svaki ruski građanin kojemu je viza bila odobrena dva puta i koji nije uradio neki prekršaj, trebao biti u mogućnosti dobiti petegodišnju vizu koja bi mu omogućila višekratni ulazak u EU.

Gruzija se također usprotivila ruskom članstvu u trgovinskoj organizaciji zbog podrške separatističkim područjima Abhazija i Južna Osetija, iako je posljednjih mjeseci Tiblisi poprilično tih oko ove teme.

Niko Mchedlishvili, glasnogovornik gruzijskog premijera Nike Gilaurija, je rekao gruzijskom servisu Radija Slobodna Evropa da se pozicija Tbilisija nije promijenila.

"Gruzija traži ono što je tražila i prije mjesec dana, prije dva mjeseca i prije dvije godine. TO znači legalizacija graničnih i carinskih prelaza na rijeci Psou i na tunelu Roki. Mi za sada nećemo podržati pristupanje Rusije WTO," rekao je Gilaurija.
XS
SM
MD
LG