Dostupni linkovi

Bez dogovora o energetskim pitanjima


Summit u Khabarovskom
Summit u Khabarovskom

Lideri EU i Rusije završili su razgovore u gradu Khabaravskom na ruskom Dalekom istoku bez dogovora o energetskim i drugim pitanjima oko kojih su se razilazili i prije summita.

Summit je prošao onako kako su promatrači i upozoravali – razlike izmedju dviju strana ostale su iste, iako su i Bruxelles i Moskva diplomatski isticali kako je poraslo međusobno povjerenje. Odnosi izmedju Rusije i EU su se pogoršali nakon rusko gruzijskog rata prošle godine i poremaćaja u opskrbi plinom država članica Unije početkom ove godine. Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je zato upozorio da se takve situacije ne smiju ponoviti i da je vrlo važno da kod obje strane postoji politička volja kako bi se krize ubuduće izbjegle

No, ruski predsjednik Dmitry Medvedev bio je prilično tvrdih stavova.

Dmitry Medvedev na summitu u Khabarovskom, 22.05.2009.
„Ruska Federacija nije dala, i neće dati nikakve garnacije . Zašto bi to radili kada problem nije bio na našoj strani. Mi smo u cjelosti ispunili obaveze. Neka garancije daju oni koji nisu platili plin. Tu je onda šansa za suradnju,“
kazao je Medvedev.
Ruska Federacija nije dala, i neće dati nikakve garnacije . Zašto bi to radili kada problem nije bio na našoj strani. Mi smo u cjelosti ispunili obaveze.

Moskva je nezadovoljna što je Bruxelles odlučio financijski pomoći obnovu ukrajinskog plinovoda izgradjenog još u doba Sovjetskog Saveza.

Ni „Istočno partnerstvo“ nije dobilo zeleno svijetlo ruske strane . Čak ni Vaclavu Klausu, čija zemlja predsjedava Unijom, i koji je osobno bliži Moskvi nego Bruxellesu, nije pošlo za rukom da uvjeri Medvedeva o značaju novog evropskog programa.

Vaclav Klaus, Dmitry Medvedev i Jose Manuel Barroso na press konferenciji poslije summita Rusije i EU u Khabarovskom 22.05.2009.
„ Pokušali smo predsjedniku Mevedevu reći da se radi isključivo o nečem što je pozitivno, a ne o nečem što je protiv nekoga, svakako ne protiv Rusije,“
poručio je Klaus.
Pokušali smo predsjedniku Mevedevu reći da se radi isključivo o nečem što je pozitivno, a ne o nečem što je protiv nekoga, svakako ne protiv Rusije.“

I Medvedev je pokušao dobiti pozitivan odgovor od evropske delegacije oko svoje ideje o novoj “sigurnosnoj arhitekturi” Evrope. Na konferenciji za novinare nije proustio prilku napasti NATO: “Imamo partnerske odnose i sa Sjevernoatlantskim savezom. No, usprkos onome što bi trebalo biti posebni oblik odnosa , to je izostalo. Pokušaji da se ovi odnosi obnove doživljaju prilične poteškoće”.

Promatrači su već i uoči summita upozoravali da Rusija i Evropska unija neće mnogo približiti svoje stavove, te da će Moskva nastojati u prvi plan staviti svoje interese. Čak i održavanje summitu na ruskom Dalekom istoku, u gradiću Khabaravskom udaljenom 8 tisuća kilometara od Bruxellesa trebao je pokazati sa koliko velikim i moćnim partnerom razgovora Evropska unija.
XS
SM
MD
LG