Dostupni linkovi

Rusija nastavila s redukcijom gasa


Belorusija, plinovod u Minsku, 22. jun 2010
Belorusija, plinovod u Minsku, 22. jun 2010
Rusija je nastavila s redukcijom isporuka prirodnog gasa Bjelorusiji i to za 60 posto. Direktor "Gazproma" Aleksej Miler, međutim, kaže da se tranzit kroz Bjelorusiju za zemlje EU realizuje u predviđenim količinama.

„Tranzit ruskog gasa kroz teritoriju Bjelorusije nastavlja se u punom kapacitetu i korisnici ruskog gasa nemaju nikakavih problema sa snadbijevanjem", rekao je on. Milier je međutim i dodao:

„Loša vijest je da Bjelorusija ne preduzima nikakve korake da izmiri dug za ruski gas. I od 10 sati po ruskom vremenu, 23. juna, redukcija ruskog gasa za Republiku Bjelorusiju je smanjena za 60 odsto“, saopštio je direktor Gazproma.

Prema ruskim tvrdnjama Bjelorusija duguje gotovo 200 miliona dolara, dok Minsk uzvraća da Moskva duguje mnogo više zbog tranzita gasa prema Evropi. Kao protivmjeru na započete redukcije koje su u sredu kulminirale, predsjednik Bjelorusije Alesandar Lukašenko u utorak je naredio prekid tranzita ruskog gasa kroz bjeloruske plinovode za zemlje Evropske unije. Evo šta je u utorak rekao nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Minsku:

„Obavješavam vas kao i ruskog ministra da nam na današnji dan Gazprom duguje 260 miliona dolara, uključujući i majski dug za trazit gasa. Naredio sam bjeloruskoj vladi da prekine tranzit gasa koroz Bjelorusiju, dok Gazprom ne plati tranzit.“
Aleksej Miler


Da je kompromis, ipak, moguć nagovijestio je ministar trgovine Bjelorusije Valentin Čekanov u Beogradu gdje je izjavio da očekuje da će uskoro biti postignut dogovor Rusije i Bjelorusije o normalizaciji isporuka ruskog gasa.

"Bjelorusija će platiti dug za isporučeni gas i odnosi će se regulisati na nivou država", rekao je on novinarima nakon otvaranja Nacionalne izložbe Bjelorusije u Beogradu.

Čekanov je kazao da je problem duga za gas stvar dvije gasne kompanije - "Beltransgasa" iz Bjelorusije i ruskog "Gasproma".

Na pitanje novinara kako će Bjelorusija isplatiti dug, Čekanov je kazao da će Gasrpom donijeti konačnu odluku kako će teći taj obračun i dodao da će bjeloruski dug morati da se plati u "najkraćem periodu".

A predsjednik evropskog parlamenta Jurži Buzek rekao je da je Evropska unija spremna da pošalje posmatrače kako bi pratili situaciju sa isporukama ruskog gasa evropskim potrošačima kroz Bjelorusiju, ali je isto tako ukazao da EU nema namjeru da se miješa u taj gasni spor.

Cijela situacija pomalo podsjeća na prethodnu gasnu krizu iz januara 2009. godine kada su usred veoma jake zime građani brojnih zemalja EU zbog gasnog spora, tada između Rusije i Ukrajine, skoro dvije sedmice bili bez grijanja.
XS
SM
MD
LG