Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev pozvao na redizajniranje ekonomije


Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev pozvao je na redizajniranje ekonomije upozoravajući da još uvijek nije napušten model iz sovjetskog doba koji se temeljio na energiji i teškoj industriji.

Ruska i međunarodna javnost je s pažnjom iščekivala što će biti u središtu pažnje Medvedevljevog govora u parlamnetu, jer kako su kremljolozi isticali, upravo kroz akcente može se vidjeti pozicija predsjednika države, u odnosu na i dalje vrlo moćnog i popularnog premijera Vladimira Putina.

“Konkurentnost našeg gospodarstva je sramotno niska”, upozorio je Medvedev naglašavajući da velike državne tvrtke nemaju budućnost i da ih se mora restruktuirati.

“Ili će se zatvoriti ili prerasti u dionička društva”,
kazao je ruski predsjednik.

Medvedev je otišao i korak dalje i zatražio da se prevlada arhaično društvo u kojem lideri misle i odlučuju za sve.

“Moramo postati društvo mudrih, sposobnih i slobodnih ljudi”
, rekao je Medvedev.

Njegova ideja je Rusija, svjetska sila, ali na novim temeljima.

"Prošlost je ono što treba biti ostavljeno tamo gdje joj je mjesto, u povijesti"
, ponovio je više puta Medvedev.

"Prestiž domovine i nacionalne dobrobiti ne može biti određen postignućima prošlosti"
, rekao je.

Zemlja ograničene demokracije i slobode medija


Medvedev je danas ponovio glavne ideje koje je prvi put iznio u svom članku objavljenom još u septembru, ali i sve ono što je saznao putem elektronske pošte i razgovora sa gradjanima. Analitičari, medjutim , upozoravaju da Medvev ima ideja, ali ih nije primjenio u praksi.

Rusija je i dalje zemlja ograničene demokracije i slobode medija, upitne zaštite ljudskih prava. Oni ističu da se ionako sve odluke donose u Putinovu kabinetu.

Putin koji se smatra najmoćnijim i najpopularnjim ruskim političarom, slušao je predsjednikov govor iz prvog reda u svečano ukrašenoj dvorani kremaljskog dvorca.

Prisutni su pozrabili dolazak Putin ovacijama i ustajući sa svojih stolica.

Očito je da Medvedev nastoji dati osobni pečat svom predsjednikovanju, iako je u duboj sjeni Putina s kojim je radio 18 godina i koji ga je, uostalom i sam izabrao za svog naslijednika.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG