Dostupni linkovi

Rusija stavila Zelenskog na poternicu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridružio se listi stranih zvaničnika za kojima je Rusija raspisala poternicu. Na slici Zelenski u Odesi, 2. jul 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridružio se listi stranih zvaničnika za kojima je Rusija raspisala poternicu. Na slici Zelenski u Odesi, 2. jul 2023.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je "krivični slučaj" protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i stavilo ga na svoju "listu traženih osoba", javili su u subotu ruski državni mediji.

Konkretne optužbe nisu specifikovane, kao ni otkad je Zelenski na listi traženih, navodi Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Ni ruski zvaničnici se nisu oglasili zašto je Zelenski stavljen na listu traženih osoba.

Takođe je objavljeno da Rusija traga i za bivšim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Zelenski je prošle godine rekao da zna da je osujećeno najmanje "pet ili šest" atentata na njega.

Dan pošto je poslao trupe u Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju naciji pozvao je ukrajinsku vojsku da svrgne Zelenskog.

Zelenski, koji je na čelu Ukrajine dok je zemlja pod ruskom invazijom koja je počela u februaru 2022, pridružio se listi stranih zvaničnika za kojima je Rusija raspisala poternice, uključujući mnoge lidere iz centralne i istočne Evrope.

Ruska policija je u februaru izdala poternicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas, litvanskim ministrom kulture i članovima prethodnog saziva letonskog parlamenta zbog uništavanja spomenika iz sovjetskog doba u tim zemljama.

Rusija je takođe izdala nalog za hapšenje tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je prošle godine pripremio nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Međunarodni krivični sud u Hagu u martu 2023. izdao je nalog za hapšenje Putina zbog optužbi u vezi s deportacijom ukrajinske dece u Rusiju, što je ratni zločin prema međunarodnom zakonodavstvu.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG