Dostupni linkovi

Vila u Turskoj i ekskluzivna privatna škola - sve za platu ruskog zastupnika


Način života Leonida Sluckog izgleda da nije usklađen s njegovom službenom prijavom prihoda. (foto ilustracija)
Način života Leonida Sluckog izgleda da nije usklađen s njegovom službenom prijavom prihoda. (foto ilustracija)

Pišu: Mark Krutov i Sergej Dobrjnin

Oko visokih hodnika i ukrašenih odaja Državne dume, Leonid Slucki je poznat kao otvoreni patriota Rusije, moćan predsjednik Odbora za vanjske poslove i drugi najvažniji zvaničnik nacionalističke Liberalno demokratske partije.

Pogođen je američkim finansijskim sankcijama u vezi s ruskom aneksijom ukrajinskog Krimskog poluostrva 2014. Također je bio u centru pažnje zapanjujućeg niza optužbi za seksualno uznemiravanje, koje je podnijelo više novinarki koje pokrivaju Dumu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Prema podacima koji su izvedeni s naloga na društvenim mrežama koji pripada njegovoj 11-godišnjoj kćerki i drugim izvorima, čini se da su u posljednje tri godine Slucki i njegova porodica proveli značajno vreme u otmjenoj vili na jugozapadnoj turskoj obali. Njegova kćerka je živjela tamo veći dio proteklih 12 mjeseci. A od 1. septembra, Slucki i njegova supruga su je također poslali u privatnu školu u Švicarskoj koja košta 88.000 dolara godišnje.

Nalazi Ruskog servisa RSE donose nove detalje o način života Sluckog, stil života koji nije usklađen s njegovom službenom pijavom o prihodima, koja je 2020. godine bila samo 77.000 dolara. Njegova supruga Lidija Sluckaja prijavila je prihod od 3.500 dolara 2020. godine.

Slucki nije odgovorio na pitanja koja mu je poslala RSE.

Sluckijeva sekretarica, koja se javila na službeni telefon Dume, rekla je za RSE da Slucki nije bio prisutan i da će mu prenijeti da uzvrati poziv. Tokom drugog poziva, sekretarica je dostavila mobilni telefon Sluckijevog pomoćnika, koji je potom rekao RSE da ne može da stupi u kontakt sa zastupnikom zbog "predizborne gužve"- što se očigledno odnosilo na predstojeće ruske izbore za Dumu.

Godine 2018., nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, Slucki je dao intervju Snobu, ekskluzivnoj publikaciji namijenjenoj ruskim ekonomskim i kulturnim elitama.

"Ne kupujem luksuznu robu", rekao je on. "Radije trošim novac na nešto značajnije. Na primjer, na obnovu crkava."

Ko je Leonid Slucki?

Prvi put izabran u donji dom parlamenta 2000. godine, Slucki je dugo bio u sjenci lidera Liberalno demokratske partije Vladimira Žirinovskog.

Nakon što su ruske trupe poslate da preuzmu kontrolu nad ukrajinskim Krimskim poluostrvom u martu 2014., Moskva je organizovala referendum koji opravdava aneksiju regiona. Slucki je bio među zastupnicima koje su zapadne zemlje sankcionisale odmah poslije toga.

Naredne godine pomogao je da se organizuju posjete poluostrvu političarima iz nekoliko zapadnih zemalja koji simpatiziraju Kremlj.

S izuzetkom nekolicine nacija, rezultat referenduma ignorisan je u većem dijelu svijeta.

U februaru i martu 2018. godine, četiri novinarke koje su izvještavale o Dumi optužile su Sluckog za seksualno uznemiravanje i neprikladno dodirivanje.

Neobično, tvrdnje su izazvale buru u Rusiji, gdje je takvo uznemiravanje uobičajeno i rijetko se istražuje.

Etička komisija Dume oslobodila je Sluckog od nedjela, saopštivši da nije pronašla znakove "neprikladnog ponašanja".

Više od deset novinskih organizacija povuklo je svoje dopisnike iz Dume u znak protesta.

Istog mjeseca, latvijski informativni sajt Meduza izvijestio je da Slucki i njegova supruga, koji također imaju stariju kćerku na koledžu, šalju svoju mlađu kćerku Lidu u jednu od najskupljih privatnih škola u Rusiji.

Odmaralište Six Senses Kaplankaya gdje su Slutskijeva suprug i kćerka provele značajno vrijeme od 2019. godine.
Odmaralište Six Senses Kaplankaya gdje su Slutskijeva suprug i kćerka provele značajno vrijeme od 2019. godine.

Antikorupcijska fondacija Alekseja Navaljnog je 2018. godine dokumentovala kako je Sluckijeva supruga kupila luksuzni Bentli (Bentley Mulsanne), automobil koji na Zapadu može koštati više od 300.000 dolara.

Kupovina je, otkrili su istražitelji Navaljnog, izgleda finansirana beskamatnim kreditom od 25 miliona rubalja (440.000 dolara) od azerbejdžanskog građevinskog preduzetnika, milijardera Mardahaija Jušvajeva.

Navaljni je sugerisao da je kredit povezan s lobiranjem za građevinske interese Jušvajeva u Moskvi preko Vladimira Resina, još jednog zastupnika Dume koji je bio glavni saveznik dugogodišnjeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova. Resin je također bio vršilac dužnosti gradonačelnika Moskve nakon što je Lužkov smijenjen 2010.

Istraga Navaljnog utvrdila je da je luksuzni Mercedes-Maybach koji pripada Sluckom, za manje od godinu dana prikupio 825 neplaćenih saobraćajnih kazni, uglavnom zbog opasne prakse vožnje u traci za priključenje saobraćaju - što je Slucki priznao u razgovoru za časopis Snob.

Tursko zadovoljstvo

RSE je ispitao hiljade postova Sluckijeve kćerke, Lide Sluckaja, na društvenoj mreži TikTok, koji datiraju iz 2019. Nalog je bio javno vidljiv sve dok ruska verzija ove istrage nije objavljena 2. septembra.

Postovi uključuju sunutrašnje i spoljašnje slike te opise luksuznog odmarališta u blizini Bodruma, na jugozapadnoj obali Turske.

Odmaralište pod nazivom Siks senses Kaplankaja (Six Senses Kaplankaya) napravio je biznismen Seržan Žumašov, za koga se vjeruje da je jedan od najbogatijih ljudi Kazahstana.

Snimak ekrana sa TikTok naloga Lide Sluckaja, gdje se pojavljuje u uniformi Američke škole u Švicarskoj.
Snimak ekrana sa TikTok naloga Lide Sluckaja, gdje se pojavljuje u uniformi Američke škole u Švicarskoj.

Sve u svemu, snimci i fotografije pokazuju da su Slucki supruga i Lida provele značajno vrijeme u vili od 2019. godine.

Jedna od vila u kompleksu, gdje se na snimku Lide Sluckaja prikazuje njen boravak u julu 2019. godine, procjenjuje se na tri miliona eura (3,6 miliona dolara), navodi se na sajtu odmarališta.

Pojavila se još jedna serija video snimaka na kojima se vidi kako Lida Slutskaja živi u vili gotovo konstantno od oktobra 2020. do aprila 2021. godine.
RSE nije mogao da utvrdi da li je Slucki ili neko drugi vlasnik vile.

Obližnja, manja vila o kojoj je riječ iznajmljuje se na tržištu odmarališta po cijeni od 2.600 dolara za noć.

Elitno obrazovanje

Mnogi postovi na društvenim mrežama na računu Lide Sluckaje dokumentuju njene škole i ljetnje kampove, uključujući i Predsjedničku školu u elitnom moskovskom predgrađu Žukovka, gdje mjesečna školarina iznosi oko 2.500 dolara.

Ona se također hvali da pohađa ljetnji kamp u švicarskoj internacionalnoj školi pod nazivom Institut Le Rouzi (Le Rousey), s nadom da će se upisati u tu školu.

Opoziciona medijska organizacija Open Media je 2020. godine izvijestila da su najmanje dva sina premijera Mihaila Mišustina pohađala elitni internat, koji košta oko 100.000 dolara godišnje.

Početkom avgusta Lida Sluckaja dokumentovala je kako se priprema za polaganje prijemnog ispita za Američku školu u Švicarskoj, još jedan internat vrijedan 100.000 dolara godišnje u blizini grada Lugano na obali jezera.

TikTok nalog Lide Sluckaja više nije otvoren za javnost.
TikTok nalog Lide Sluckaja više nije otvoren za javnost.

U jednom od posljednjih TikTok postova koji su javno vidljivi prije nego što je račun postao privatan, Sluckaja je objavila video u kojem je nosila uniformu iz škole u Luganu. I hvali se kako očekuje da će za nekoliko godina dobiti švicarski pasoš.

U ostalim video snimcima, Lida Sluckaja pokazuje kolekciju skupih patika i drži hrpu od, kako se čini, novčanica od 100 američkih dolara.

Još jedan posta, objavljen 8. jula, pokazuje nešto što se čini da je sam Slucki, kako stoji ispred privatnog aviona na moskovskom aerodromu Vnukovo-3, očigledno na putu za Tursku.

Drugi video snimci na nalogu TikTok pojačavaju dokaze koje su prethodno objavili drugi ruski mediji da je Slucki usko povezan sa azerbejdžanskim građevinskim preduzetnikom povezanim s moćnom razvojnom kompanijom Kievskaja Ploščad u Moskvi.

Kompaniju, koja je izgradila velike tržne centre u Moskvi, kontroliše milijarder po imenu God Nisanov, koga je istraživačka medijska kuća Projekt nazvala "kraljem ruskih nekretnina".

Video snimci objavljeni na kanalu TikTok prikazuju Lidu Sluckaja koja Nisanova naziva "ujakom" i "tatinim najboljim prijateljem".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG