Dostupni linkovi

Rusija optužuje Zapad da situaciju na Kosovu 'gura ka sukobu'


Srpske zastave na ulicama Severne Mitrovice na severnom Kosovu, 7.11.2022.
Srpske zastave na ulicama Severne Mitrovice na severnom Kosovu, 7.11.2022.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 7. novembra da situaciju na Kosovu vidi kao “uzbunu” i optužilo Zapad da "situaciju gura ka direktnom sukobu".

Moskva je u saopštenju navela da je Beograd pokazao "konstruktivan pristup" poslednjoj krizi između Srbije i Kosova i napao "ekstremiste" u Prištini zbog, kako su naveli, serije provokacija koje su pogoršale dugotrajne etničke tenzije.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa ambasadorima Moskve i Pekinga u danu kada su predstavnici Srba sa Kosova, 5. novembra, objavili da napuštaju institucije, nezadovoljni planom Prištine o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama.

Nove tenzije na Kosovu počele su nakon sprovođenja plana kosovske Vlade o preregistraciji automobila sa srpskim oznakama i odbijanjem policije na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, da uručuju opomene vozačima.

Zbog toga je suspendovan direktor policije za sever Nenad Đurić, nakon čega su i drugi policajci sa severa podneli ostavke, a predstavnici srpske zajednice napustili institucije Kosova.

Srbija mesecima odbija pozive Evropske unije da se priključi sankcijama Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Srbija računa na podršku Rusije kada je reč o statusu Kosova, nekadašnje južne pokrajine Srbije koja je 2008. godine proglasila nezavisnost.

Zvaničnici u Srbiji odbijaju da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i blokiraju njeno članstvo u međunarodnim organizacijama, u čemu im najveću podršku pružaju Rusija i Kina.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG