Dostupni linkovi

Rusija zamrzava američke inspekcije svog nuklearnog arsenala


Rusija, ceremonija povodom nuklearne podmornice u Severodvinsku, 30.jul 2021.
Rusija, ceremonija povodom nuklearne podmornice u Severodvinsku, 30.jul 2021.

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države (SAD)da zamrzava američke inspekcije svog nuklearnog oružja prema sporazumu o kontroli naoružanja New Start. Moskva navodi da su sankcije Zapada omele ruske posmatrače da urade inspekcije američkih objekata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su sankcije ruskim letovima koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, zajedno s viznim ograničenjima i drugim preprekama, onemogućili ruskim vojnim stručnjacima da posjete mjesta američkog nuklearnog oružja.

Navode da uslovi "stvaraju jednostrane prednosti za SAD i efektivno lišavaju Rusku Federaciju prava da sprovodi inspekcije na američkoj teritoriji".

SAD za sada nisu zvanično odgovorile na taj potez.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je zamrzavanje privremeno i da je, prema paktu, dozvoljeno "u izuzetnim slučajevima", te dodalo da Rusija ostaje "potpuno posvećena poštovanju svih odredbi sporazuma".

Sporazum New Start je potpisan 2010. godine i ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, 700 raspoređenih projektila i bombardera, te predviđa njihove sveobuhvatne inspekcije potpisnika sporazuma na licu mjesta.

XS
SM
MD
LG