Dostupni linkovi

Rusija uvodi obavezne lekarske preglede za strance


Od 29. decembra skoro svi stranci u zemlji moraju da obave lekarske preglede, između ostalog, i za HIV, sifilis, gonoreju, tuberkulozu i COVID-19, između ostalih bolesti.

Kontroverzni novi zakon koji od stranaca u Rusiji zahteva da se podvrgavaju zdravstvenim pregledima svaka tri meseca, uključujući i testiranje na polno prenosive bolesti, stupio je na snagu.

Od 29. decembra skoro svi stranci u zemlji moraju da obave lekarske preglede za HIV, sifilis, gonoreju, tuberkulozu i COVID-19, između ostalih bolesti.

Njihova krv će biti testirana i na prisustvo droga, a moraju da dostave otiske prstiju i druge biometrijske podatke. Neki će biti podvrgnuti rendgenskim zracima i CT skeniranju.

Onima koji odbiju da se povinuju mogla bi biti oduzeta radna dozvola, dok su građani Belorusije, deca mlađa od šest godina i diplomate među onima koji su izuzeti od novih uslova.

Strana poslovna zajednica upozorava da bi nove mere mogle da izazovu egzodus menadžera i drugih poslovnih predstavnika.

Sredinom decembra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je umanjio takve zabrinutosti i ponudio uveravanja da se predsednik Vladimir Putin „zalaže za stvaranje najudobnijih uslova za strane poslove ovde – za investitore i strane specijaliste“.

Ministarstvo zdravlja je takođe sugerisalo da zdravstveni pregledi zapravo ne bi morali da se obavljaju svaka tri meseca, uprkos tome što je drugačije navedeno.

Kritičari takođe upozoravaju da će nove mere omogućiti ruskoj vladi da proširi prikupljanje podataka o strancima i da bi mogle negativno uticati na stotine hiljada radnika migranata u zemlji.

XS
SM
MD
LG