Dostupni linkovi

Rusija zabranila ulazak za osam državljana i zvaničnika EU


Zgrada Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Moskva
Zgrada Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Moskva

Rusija je zabranila ulazak osmorici zvaničnika iz zemalja Evropske unije u znak odmazde zbog sankcija koje je Unija uvela ruskim građanima.

EU je navela da "zadržava pravo" da odgovori.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije navode u izjavi da se zabrana odnosi na Veru Jourovu, potpredsjednicu Evropske komisije i Davida Sassolija, predsjednika Evropskog parlamenta.

Zabrana se odnosi još i na Jorga Raupacha, šefa Ureda tužilaštva u Berlinu i Jaquesa Mariea, člana delegacije Francuske u Vijeću Evrope.

EU je prošlog mjeseca uvela sankcije dvojici Rusa optuženih za progon homoseksualaca i lezbejki u južnoj ruskoj regiji Čečeniji.

Unija je istog mjeseca nametnula sankcije četvorici visokih ruskih zvaničnika bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu. Rusija je još jednom kritikovala kaznene mjere Unije i optužila je za podsticanje antiruske "histerije”.

"EU nastavlja politiku nelegitimnih jednostranih sankcija protiv ruskih građana i organizacija", navodi se u izjavi. "U martu 2021. godine, šest Rusa bilo je podvrgnuto nezakonitim ograničenjima EU. Ova praksa je u suprotnosti sa poveljom UN-a i osnovnim normama međunarodnog prava. Prati je antiruska histerija, koju namjerno šire zapadni mediji", zaključeno je u izjavi.

XS
SM
MD
LG