Dostupni linkovi

Rusko Ministarstvo pravde traži zabranu separatističkog pokreta koji ne postoji


Zgrada ruskog Ministarstva pravde, Moskva, 28. februar 2011.
Zgrada ruskog Ministarstva pravde, Moskva, 28. februar 2011.

Ministarstvo pravde Rusije saopštilo je u petak da je tražilo od Vrhovnog suda da zabrani međunarodni "Antiruski separatistički pokret", organizaciju koja izgleda da ne postoji, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema ministarstvu, ruski Vrhovni sud će razmotriti njegov zahtev 7. juna.

Ministarstvo smatra da taj pokret nastoji da "uništi višenacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet Rusije" zbog čega bi trebalo da bude zabranjen u Rusiji.

Organizacija pod imenom "Antiruski separatistički pokret", poput "Međunarodnog društvenog LGBT pokreta" koji su ruske vlasti ranije proglasile ekstremističkim, ne postoji, napominje OVD-Info, organizacija u Rusiji koja prati represiju.

U novembru 2023. je Vrhovni sud zabranio "Međunarodni društveni LGBT pokret". Ta organizacija zapravo ne postoji, ali je sud odlučio da LGBT aktivisti širom sveta dele zajedničke karakteristike koje se mogu smatrati učešćem u istom pokretu.

Ruske organizacije za ljudska prava tražile su tada od Vrhovnog suda da odbije zahtev za zabranu upozoravajući da je "nemoguće nazvati grupu ljudi 'društvenim pokretom' samo zato što su ujedinjeni nekim osobnim karakteristikama".

Zabrana je bila najdrastičniji korak u decenijskom suzbijanju prava LBGT osoba u Rusiji pod predsednikom Vladimirom Putinom, koji je "tradicionalne porodične vrednosti" postavio kao temelj svoje vladavine.

Prošle godine, Generalno tužilaštvo je kao nepoželjne organizacije označilo dva pokreta registrovana u inostranstvu – Ligu slobodnih nacija i Forum slobodnih naroda post-Rusije, koji se zalažu za samoopredeljenje etničkih republika u sastavu Ruske Federacije.

XS
SM
MD
LG