Dostupni linkovi

Ruski opozicioni aktivist Vladimir Kara-Murza uhapšen u Moskvi


Ruski opozicioni aktivist Vladimir Kara-Murza
Ruski opozicioni aktivist Vladimir Kara-Murza

Moskovska policija uhapsila je istaknutog ruskog opozicionog aktivistu Vladimira Kara-Murzu ispred njegove kuće, što je odmah izazvalo zabrinutost zapadnih zvaničnika.

Kara-Murza se suočava s optužbama da nije postupio po zakonitim naredbama službenika sigurnosti, rekao je advokat Vadim Prokhorov u izjavi od 11. aprila. Drugi aktivista, Ilya Yashin, rekao je u objavi na Twitteru da je Kara-Murza priveden ispred svoje kuće.

Dodatne informacije nisu bile odmah dostupne. Kara-Murza nije odmah odgovarao ni na pozive ni na poruke.

Bliski saradnik ubijenog opozicionog lidera Borisa Nemcova, Kara-Murza je najpoznatiji po tome što se smrtno razbolio u dva odvojena navrata u Moskvi - 2015. i 2017. - sa simptomima koji su slični trovanju.

Uzorci tkiva koje su njegovi rođaci prokrijumčarili iz Rusije predati su FBI-u, koji je istražio njegov slučaj kao slučaj "namjernog trovanja".

Laboratorije američke vlade također su sprovele opsežna ispitivanja uzoraka, ali dokumenti koje je objavilo Ministarstvo pravde ukazuju na to da nisu uspjeli doći do konačnog nalaza.

Hapšenje dolazi usred sve većeg obračuna ruskih vlasti sa opozicionim ličnostima i bilo kakvog neslaganja s tekućim ratom u Ukrajini, koji je počeo 24. februara.

Kara-Murza je godinama stekao značajnu podršku među američkim zakonodavcima, koji su zastupali njegov slučaj.

"Sjedinjene Države su zabrinute zbog pritvaranja ruskih vlasti danas u Moskvi istaknutog lidera civilnog društva Vladimira Kara-Murze", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u objavi na Twitteru. "Pomno pratimo ovu situaciju i pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu".

Istražna grupa Bellingcat otkrila je da su Kara-Murzu pratili ruski sigurnosni agenti koji su također navodno bili umiješani u trovanje druge opozicione ličnosti, Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG