Dostupni linkovi

Crna Gora na 'liniji vatre' sa Rusijom


Od kada je Vladimir Putin preuzeo vlast u Rusiji, pokušava da povrati uticaj u Evropi i zato su, ne samo Crna Gora, već i neke druge zemlje bivše Jugoslavije, privlačne Rusiji, ocjenjuje u razgovoru za Facebook stranicu "Zašto?" Milka Tadić Mijović, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo - Crna Gora (CIN –CG).

Rusija se, komentariše Milka Tadić Mijović, raspadom Sovjetskog Saveza nije oslobodila imperijalnih snova, a pri tome ne želi širenje NATO ka Istoku, što je, podsjeća, jasno i to je više puta saopšteno sa najviših ruskih adresa.

„Crna Gora je, kako je to rekao američki sekretar Keli, na tzv. liniji vatre, tj. Rusija bi htjela da vidi NATO van njenih granica. Zato Moskva pokušava na različite načine da utiče na odluku crnogorskih građana oko ulaska u NATO, iako je to nakon poziva Alijanse koji je Podgorici stigao prije više mjeseci gotovo izvjesna stvar. Ipak, pitanje oko NATO-a podgrijava stare kontroverze i podjele u zemlji. Uostalom, gotovo cijeli vijek u Crnoj Gori se lomi između toga kojim putem bi trebalo da ide – na Istok ili na Zapad“, navodi Milka Tadić Mijović.

Prema njenim riječima, Rusiji je Crna Gora važna i zbog ekonomskih interesa.

„Ovdje su desetine hiljada stambenih jedinica i mnogo zemlje prodato Rusima. Neki od najvećih hotela su u vlasništvu ruskih građana. Cijela sela na primorju pokupovali su Rusi. Neke od najljepših lokacija na obali pripadaju oligarsima bliskim Putinu. Tako Deripaska ne posjeduje više Kombinat aluminjuma, ali ima vrijedne nekretnine u Crnoj Gori. Bilo je planova i da Rusi uđu u barsku Luku, koja je preduzeće od strateškog interesa“, napominje Milka Tadić Mijović.

„Ovo“, komentariše Mika Tadić Mijović, „ekonomsko osvajanje Crne Gore, koje je počelo u prošloj deceniji i koje je podržavala Đukanovićeva vlast, nije bilo slučajno i spontano, već da je i to dio dobro osmišljene politike Kremlja.

„Naravno, u cijeloj priči ima starih snova o slavonskom pravoslavnom bratstvu. Preko Srpske parvoslavne crkve, ali i drugih institucija, Rusija je ovdje uvijek bila prisutna i u tom kulturnom i duhovnom smislu. Kremlju je važno da održi tu ideju da slovenski pravoslavni narodi trebaju da razvijaju posebne kulturne veze i da se drže skupa“, napominje Milka Tadić Mijović.

Crnogorci su istovremeno, zaključuje Milka Tadić Mijović, „kroz istoriju često potpadali pod tu propagandu i donosili odluke koje su više odgovarale Moskvi, a manje njima samima“.

XS
SM
MD
LG