Dostupni linkovi

Rusija saopštila da se povlači iz Vijeća za ljudska prava UN


Genadi Kuzmin, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN na sjednici 7. aprila na kojoj je Rusija isključena iz Vijeća za ljudska prava

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "nezakonitim" isključenje Rusije iz Vijeća UN za ljudska prava i dodalo da je donijelo odluku o "prijevremenom povlačenju" iz tog tijela.

UN su u četvrtak donijele odluku da se Rusija treba isključiti iz Vijeća UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zvjerstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Rusija smatra to isključenje "nezakonitim i politički motivisanim". Cilj je, navode i Moskve, "razmetljivo kažnjavanje suverene države članice UN koja vodi nezavisnu unutrašnju i vanjsku politiku".

Vijeće UN za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajedno sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

Na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 93 zemlje članice glasale su za suspenziju Rusije (58 je bilo uzdržano, a 24 su glasale protiv).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za Sky News da Rusija žali zbog odluke i da će nastaviti da brani svoje interese "koristeći sva moguća pravna sredstva".

To je bila tek druga suspenzija neke zemlje iz Vijeća za ljudska prava. Prva je bila Libija 2011. godine.

Odluka je donesena zbog izvještaja o zvjerstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je Rusija okupirala.

Devedeset i tri zemlje glasale su za taj potez, 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano.

Među zemljama koje su podržale suspenziju bile su SAD, zemlje EU, Velika Britanija i naravno sama Ukrajina. Za isključivanje Rusije glasala je i Srbija, kao i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Kina, Sirija i Bjelorusija bile su među onima koji su glasali protiv prijedloga. Indija, Egipat i Južna Afrika bili su među nacijama koje su bile uzdržane.

Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svijet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Rusija je 24. februara započela vojnu agresiju na Ukrajinu od kada je iz zemlje pobjeglo više od četiri miliona ljudi, a više od sedam miliona je raseljeno unutar zemlje, pokazuju podaci UNHCR-a i IOM-a.

XS
SM
MD
LG