Dostupni linkovi

Amnesty International proglasio rusku umjetnicu zarobljenicom savjesti


Aleksandra Skočilenko u sudnici u kavezu za optužene tokom suđenja u Sankt Peterburgu.
Aleksandra Skočilenko u sudnici u kavezu za optužene tokom suđenja u Sankt Peterburgu.

Amnesty International je prepoznao uhapšenu rusku umjetnicu jer je koristila etikete s cijenama u prodavnici u Sankt Peterburgu za distribuciju informacija o invaziji Rusije na Ukrajinu kao zarobljenicu savjesti.

"Amnesty International smatra Aleksandru Skočilenko zatvorenicom savjesti i zahtijeva njeno momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu. Slučaj protiv nje mora biti obustavljen i represivni član 207.3 Krivičnog zakonika ukinut", navodi se u saopštenju Amnesty Internationala od 22. juna.

Skočilenko je optužena da je 31. marta u supermarketu zamijenila etikete sa cijenama papirima koji su sadržali "svjesno lažne informacije o upotrebi ruskih oružanih snaga".

Skočilenko je rekla da njene akcije nisu bile u vezi sa vojskom, već pokušajem da se propagira mir.

Početkom marta, predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je u Krivični zakonik uveden član broj 207.3. Dopušta duge zatvorske kazne za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama dok Kremlj nastoji kontrolirati narativ o svom ratu u Ukrajini.

Zakon predviđa kazne do 10 godina zatvora za pojedince koji su osuđeni za krivično djelo, dok je kazna za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim oružanim snagama koja dovodi do "teških posljedica" 15 godina zatvora.

Takođe čini nezakonitim "pozivanje protiv upotrebe ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije" ili "zbog diskreditacije takve upotrebe" uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba važi i za pozive na sankcije Rusiji.

Skočilenkov advokat, Yana Nepovinnova, rekla je 9. juna da je njena klijentica prisilno odvedena na psihijatrijsku kliniku na, kako su istražitelji rekli, "liječnički pregled" koji može trajati do tri sedmice.

Amnesty International nazvao je današnje korištenje psihijatrijskih klinika u slučajevima protiv disidenata "kaznenom mjerom" koja je "dobro isprobana i testirana tokom sovjetskog perioda" kako bi se izvršio pritisak na pritvorene.

XS
SM
MD
LG