Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da ne napušta nuklearnu elektranu Zaporožje


Nuklearna elektrana Zaporožje, 30. avgust 2022.
Nuklearna elektrana Zaporožje, 30. avgust 2022.

Nuklearna elektrana Zaporožje na jugu Ukrajine je i dalje pod ruskom kontrolom i tako će i ostati, saopštio je Kremlj u ponedeljak, nakon što je ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage spremaju da je napuste.

Šef ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju rekao je u nedelju da postoje znaci da se ruske snage spremaju da napuste najveću nuklearnu elektranu u Evropi, koju su zauzele u martu, ubrzo nakon invazije na Ukrajinu.

Kremlj je odbacio tu izjavu.

„Nema potrebe tražiti znakove tamo gde ih nema i ne može biti“, rekao je portparol Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u ponedeljak.

Rusija i Ukrajina, koje su stradale od najgore nuklearne nesreće na svetu u Černobilju 1986. godine, optužile su jedna drugu za granatiranje kompleksa, koji ima šest reaktora, podseća agencija Rojters.

Obe strane su upozorile na opasnost od nuklearne katastrofe. UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju, želi da stvori zaštitnu zonu oko elektrane.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je kasno u nedelju da ne sumnja da će ruske snage napustiti nuklearku, gde ukrajinsko osoblje još uvek radi.

„Odbrambena linija počinje da se povlači ka granicama Ruske Federacije“, rekao je Podoljak ukrajinskoj televiziji i dodao da će Ukrajina vratiti fabriku.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle nedelje da je oko 30 ruskih vojnika ranjeno u blizini Enerhodara, grada najbližeg fabrici. Rojters nije mogao odmah da proveri izveštaje.

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je u septembru da pripoji ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, koje ruske snage delimično kontrolišu. Kijev i njegovi zapadni saveznici osudili su taj potez kao nezakonit.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

XS
SM
MD
LG