Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je Rusija postavila raketne bacače na nuklearku


Ulaz na područje nuklearne elektran Zaporižja
Ulaz na područje nuklearne elektran Zaporižja

Rusija je postavila nekoliko raketnih bacača 'grad' u nuklearnu elektranu Zaporižje, saopštila je 9. decembra ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju.

Energoatom je rekao da je "najvjerovatniji" scenario za koji se Rusija priprema sa raketnim bacačima "granatiranje suprotne obale Dnjepra, posebno Nikopolja i Marganjeca".

Energoatom je saopštio da Rusija koristi Zaporižje u vojne svrhe od samog početka svoje invazije na Ukrajinu. Pozvali su još jednom "na stvaranje bezbjednosne zone unutar i oko stanice radi njene potpune demilitarizacije i deokupacije".

Moskva je dan prije objavila kako je poslala prijedloge Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) sa određenim parametrima za stvaranje bezbjednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporižje.

"Predložili smo IAEA rješenje problema stvaranjem bezbjednosne zone sa određenim parametrima i te prijedloge razmatra agencija i tome se može diskutovati", izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov 8. decembra, prenose Ria Novosti.

On je rekao kako ne misli da će će direktor IAEA Rafael Grosi uskoro posjetiti postrojenje pošto dobija informacije iz prve ruke od osoblja agencije stacioniranih u elektrani.

Iz IAEA nisu se oglašavali oko prijedloga Rusije, niti da li će Grosi skoro doći u Zaporižje.

Međunarodna misija na čelu sa Grosijem bila je u posjeti postrojenju od 31. avgusta do 5. septembra. Posmatrači IAEA su od tada u smjenama u postrojenju.

Moskva je u novembru objavila da je ova nuklearka i dalje pod ruskom kontrolom i da će tako ostati, a nakon što je ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage spremaju da je napuste.

Rusija i Ukrajina, koje su stradale od najgore nuklearne nesreće na svijetu u Černobilju 1986. godine, optužile su jedna drugu za granatiranje kompleksa, koji ima šest reaktora.

Obje strane su upozorile na opasnost od nuklearne katastrofe, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju pri UN želi da stvori zaštitnu zonu oko elektrane.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

XS
SM
MD
LG