Dostupni linkovi

Rusija smatra slanje zapadnih tenkova direktnim uplitanjem u rat u Ukrajini


Nemački tenkovi leopard
Nemački tenkovi leopard

Rusija je saopštila u četvrtak, 26. januara, da obećanu isporuku zapadnih tenkova Ukrajini vidi kao dokaz direktnog i rastućeg učešća SAD i Evrope u sukobu.

Kremlj je prvi put reagovao na najave Sjedinjenih Država i Nemačke u sredu da će naoružati Ukrajinu desetinama borbenih tenkova u njenoj borbi protiv Rusije.

"Čujemo stalne izjave iz evropskih prestonica i Vašingtona da slanje različitih sistema naoružanja u Ukrajinu, uključujući tenkove, ni na koji način ne označava njihovu umešanost u neprijateljstva u Ukrajini", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi se kategorički ne slažemo sa tim, a u Moskvi sve što rade alijansa i prestonice koje sam pomenuo, vide kao direktno umešanost u sukob. Vidimo da to raste," istakao je Peskov.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da tenkovi ne predstavljaju "ofanzivnu pretnju" po Rusiju i da su potrebni da pomognu Ukrajincima da "poboljšaju svoju sposobnost manevrisanja na otvorenom terenu".

Ukrajina traži stotine modernih tenkova kako bi formirala ono što je predsednik Vladimir Zelenski nazvao "pesnicom slobode" koja bi njenim trupama dala vatrenu moć da razbiju ruske odbrambene linije i povrate okupiranu teritoriju na jugu i istoku. Do sada su se i Ukrajina i Rusija oslanjale prvenstveno na tenkove T-72 iz sovjetske ere.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, sve više prikazuje ovaj rat kao konfrontaciju sa NATO-om.

"Tok specijalne vojne operacije u Ukrajini pokazuje da SAD i NATO nameravaju da nastave da ulažu napore da produže ovaj vojni sukob i da su postali njegovi učesnici", rekao je Nikolaj Patrušev, bliski saveznik predsednika Vladimira Putina i sekretar Saveta bezbednosti.

Novinska agencija Interfaks prenela je njegovu izjavu da "čak i sa okončanjem 'vruće faze' sukoba u Ukrajini, anglosaksonski svet neće zaustaviti posrednički (proxy) rat protiv Rusije i njenih saveznika".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG