Dostupni linkovi

Rusija optužuje trojicu Ukrajinaca za špijunažu, Kijev odbacuje optužbe


U saopštenju FSB-a nije navedeno kada i gdje su navodni špijuni pritvoreni. (ilustrativna fotografija)
U saopštenju FSB-a nije navedeno kada i gdje su navodni špijuni pritvoreni. (ilustrativna fotografija)

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila trojicu ukrajinskih državljana osumnjičenih da rade za ukrajinske obavještajne agencije, tvrdnju koju je Kijev odmah odbacio.

U saopštenju od 2. decembra, FSB je identificirao dvojicu pritvorenih u Rusiji kao ukrajinske državljane Zinoviy Koval i njegovog sina Ihora, koji su navodno prikupljali povjerljive informacije za ukrajinsku domaću obavještajnu agenciju, SBU.

U saopštenju se navodi da je treći Ukrajinac priveden u Rusiji Oleksandr Cilik iz regiona Kijev.

Tsylyk je navodno priznao da je bio agent ukrajinske vojne obavještajne službe GRU i da je planirao počiniti "teroristički akt" na ruskoj teritoriji koristeći eksploziv.

U saopštenju se ne navodi kada i gdje su navodni špijuni privedeni.

SBU je negirao te navode, a glasnogovornik Artem Dekhtyarenko je rekao da "takve izjave FSB-a treba gledati kroz prizmu hibridnog rata, u kojem značajnu ulogu imaju informativna propaganda i distribucija lažnih vijesti".

Ruski sud je prošlog mjeseca osudio navodnog agenta GRU-a, Serhiya Shvydenka, na šest i po godina zatvora pod optužbom da je koordinirao i nadgledao aktivnosti diverzantske grupe u regionu Krima koji je okupirao Rusiju, navodi FSB u zasebnom saopštenju.

Ukrajinski zvaničnici nisu odmah komentarisali navode FSB-a.

Kijev i aktivisti za ljudska prava kažu da je Rusija zatvorila nekoliko Ukrajinaca na osnovu izmišljenih, politički motiviranih optužbi otkako je Moskva zauzela Krim 2014. i bacila svoju podršku iza naoružanih separatista u istočnoj Ukrajini, gdje je više od 13.200 ljudi ubijeno u sukobu koji je u toku.

Na osnovu izveštaja RIA Novosti, TASS, Ukrajinska pravda, UNIAN i Interfaks

XS
SM
MD
LG