Dostupni linkovi

Rekordni broj preminulih u Rusiji i Ukrajini od COVID 19


Zdravstveni radnici u bolnici u Moskvi
Zdravstveni radnici u bolnici u Moskvi

Rusija je zabeležila još jedan dnevni rekord zaraženih i preminulih od korona virusa dok se vlasti spremaju da ponovo uvedu karantin.

Vladin krizni centar za koronavirus prijavio je u petak, 22. oktobra 37.141 inficarnih COVID-19, od kojih je 1.064 preminulo, što je četvrti dan zaredom rekordni broj smrtnih slučajeva, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Predsednik Vladimir Putin naredio je neradnu nedelju širom zemlje od 30. oktobra u pokušaju da zaustavi porast infekcija, koji se objašnjava nespremnošću mnogih građana da se vakcinišu, širenjem novih varijanti virusa i slabim zdravstvenim merama.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin ponovo je uveo restriktivne mere između 28. oktobra i 7. novembra - sa zatvaranjem svih prodavnica, barova i restorana, osim onih koji prodaju osnovnu robu.

Rusija ima daleko najveći zvanični broj smrtnih slučajeva u Evropi -- 228.453 - i četvrtu po veličini u svetu.

U Ukrajini preminulo 614

Zemlje u istočnoj Evropi suočavaju se rastom broja zaraženih poslednjih nedelja, zbog čega najavljuju niz ograničenja.

U Ukrajini je registrovano rekordnih 614 preminulih u poslednja 24 sata, u odnosu na 546 dan ranije.

Broj zaraženih u Ukrajini u pandemiji iznosi 2,72 miliona, sa 63,003 smrtnih slučajeva. Škole su zatvorene 22. oktobra u oblastima sa visokom zarazom, uključujući glavni grad Kijev, gde je najavljen dvonedeljni odmor.

Vlada je takođe najavila da će biti neophodni sertifikati o vakcinama ili negativni testovi za ulazak u javni prevoz u prestonici, ograničavajući tako pristup nevakcinisanima restoranima, sportskim i drugim javnim događajima.

XS
SM
MD
LG