Dostupni linkovi

Nema zastoja u borbama dok ruska invazija Ukrajine ulazi u šesti mjesec


Konvoj ruskih trupa u ukrajinskoj regiji Zaporižja.
Konvoj ruskih trupa u ukrajinskoj regiji Zaporižja.

Borbe su se nastavile nesmanjenom žestinom dok je invazija Moskve na Ukrajinu ušla u šesti mjesec, a ruske trupe granatirale više lokacija na sjeveru, jugu i istoku zemlje.

Postoje indicije da se ruska vojska, osim s nedostatkom osoblja, takođe suočava s poteškoćama u zamjeni ili popravku stotine komada opreme oštećene u borbi. Ukrajinske oružane snage izvijestile su o ruskom granatiranju brojnih lokacija na sjeveru, jugu i istoku 24. jula nakon što je Kijev rekao da će nastaviti u svojim pokušajima da povrati izgubljenu teritoriju, prenosi radakcija radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Britansko ministarstvo odbrane reklo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 25. jula da su u toku borbe na istoku i u regiji Herson koja je pala u ruke Rusa početkom rata jer oskudni kadrovski resursi otežavaju ruskim zapovjednicima odluku hoće li pojačati ofanzivu na istoku ili pojačati obranu na zapadu.

Ministarstvo je dodalo da je britanska obavještajna služba identifikovala postrojenje za popravak i obnovu ruskih vojnih vozila u blizini Barvinoka, u ruskoj Belgorodskoj oblasti, koja se nalazi 10 kilometara od ukrajinske granice.

"Bilo je prisutno najmanje 300 oštećenih vozila, uključujući borbene tenkove, oklopne transportere i kamione za podršku", dodaje se u brifingu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u svom noćnom obraćanju 24. jula, rekao je da njegove snage napreduju "korak po korak" u okupirano južno područje Herson, koje se nalazi na strateškoj lokaciji zapadno od rijeke Dnjepar.

U Moskvi je šef ruskog istražnog odbora rekao da je Rusija optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti.

Aleksandar Bastrikin je rekao za državni medij Rosiskaja Gazeta da je pokrenuto više od 1.300 kaznenih istraga. Traga se za oko 96 osoba, uključujući 51 zapovjednika oružanih snaga, rekao je.

Ukrajinci su bili umiješani u "zločine protiv mira i sigurnosti čovječanstva", rekao je Bastrikin.

Bastrikinove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti dok Ukrajina nije dala komentar na ove izjave.

XS
SM
MD
LG