Dostupni linkovi

EU osuđuje 'ratne zločine' Rusije u Ukrajini


Pogled prikazuje red automobila u blizini stambenih blokova uništenih tokom bombardovanja Mariupolja, Ukrajina, 17. marta 2022.
Pogled prikazuje red automobila u blizini stambenih blokova uništenih tokom bombardovanja Mariupolja, Ukrajina, 17. marta 2022.

Evropska unija osuđuje "ozbiljna kršenja i ratne zločine" koje je Rusija počinila u Ukrajini, izjavio je u četvrtak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

"Evropska unija najoštrije osuđuje to što ruske oružane snage i njihovi plaćenici nastavljaju da gađaju civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu Ukrajine, kao i njihovu opsadu grada Mariupolja", rekao je Borrell u saopćenju.

Ukrajina je optužila Rusiju da je bombardovala pozorište u gradu Mariupolju na istoku zemlje gdje su se sklonile stotine građana, uprkos natpisu na ruskom jeziku “djeca", urezanom u zemlju s obje strane zgrade.

Gradska skupština Mariupolja saopštila je na Telegramu da je "oko 30.000 osoba otišlo u svojoj režiji", dodajući da je "80 posto stambenih objekata uništeno". Kažu a se radi na "razjašnjavanju informacija o žrtvama" granatiranja pozorišta.

"Takvi namjerni napadi na civile i civilnu infrastrukturu su sramotni, za osudu i potpuno neprihvatljivi. Oni predstavljaju ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Borrell.

Rusija nema pravo prema međunarodnom pravu da koristi jednostranu silu na treću zemlju i "shodno tome snosi punu odgovornost za ove akte vojne agresije i sva razaranja i gubitke života koje ona uzrokuje", rekao je visoki diplomata EU.

"Počinioci ovih teških kršenja i ratnih zločina, kao i odgovorni državni službenici i vojni lideri će odgovarati", obećao je on.

Ranije u četvrtak, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozvao je zakonodavce EU da označe ruskog predsjednika Vladimira Putina kao "ratnog zločinca" i pozvao blok da pojača isporuke oružja za borbu protiv moskovskih snaga.

Zahtjev je uslijedio nakon što je američki predsjednik Joe Biden u srijedu izazvao bijes Kremlja nazvavši ruskog lidera "ratnim zločincem" zbog bombardovanja ukrajinskih gradova.

Međunarodni krivični sud u Hagu otvorio je istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Borrell je u četvrtak također pozvao Rusiju da uspostavi "nesmetan humanitarni pristup Ukrajini”.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG