Dostupni linkovi

Blinken: Ciljanje civila je ratni zločin


Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken u posjeti Kišinjevu, 5. marta 2022.
Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken u posjeti Kišinjevu, 5. marta 2022.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u četvrtak da je saglasan s predsjednikom te zemlje Joeom Bidenom da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, dodajući da su američki stručnjaci u procesu dokumentovanja i procjene potencijalnih ratnih zločina.

"Namjerno gađanje civila je ratni zločin. Nakon svih razaranja proteklih nekoliko sedmica, teško mi je zaključiti da Rusi rade drugačije", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Također je potvrdio informaciju da je američki državljanin stradao u Ukrajini, ne navodeći više detalja. Ranije je State department potvrdio da je američki državljanin ubijen u ruskom napadu na ukrajinski grad Černihiv.

Američki predsjednik Joe Biden upozorit će Peking da ne pruža vojnu pomoć Rusiji za rat u Ukrajini kada bude razgovarao sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom u petak, dodao je Blinken.

"Predsjednik Biden će sutra razgovarati s predsjednikom Xijem i jasno će staviti do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju. I nećemo oklijevati da nametnemo posljedice", naveo je Blinken.

Također je rekao da Rusija ne ulaže ozbiljne napore u pregovorima sa Ukrajinom o okončanju rata.

"S jedne strane, hvalimo Ukrajinu što je za stolom uprkos tome što je bombardovana svakog minuta u danu", rekao je Blinken. "Istovremeno, nisam vidio nikakve značajne napore Rusije da diplomatskim putem dovede ovaj rat do kraja."

Prije 22 dana Rusija je napala Ukrajnu tvrdeći da je želi 'denacifikovati'. Od tada je, prema procjenama UN-a, više od 3 miliona građana pobjeglo iz Ukrajine. Rusija tvrdi da ne gađa civile, ali je UN potvrdio smrt najmanje 700 civila. Vjeruje se da je stvarni broj žrtava mnogo veći.

Pratite blog uživo o ratu u Ukrajini ovdje.

Četiri runde pregovora Ukrajine i Rusije održane su do sada, ali bez rezultata. Rusija traži garancije da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a, što je zahtjev koji su zapadne zemlje odbile.

Većina država svijeta uvela je oštre sankcije Rusiji koja je sve više izolovana na međunarodnoj sceni zbog napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG