Dostupni linkovi

Putin najavio 'iste mere' ako NATO rasporedi vojsku u Finskoj i Švedskoj


Vladimir Putin u Tadžikistanu, dan pre posete Turkmenistanu
Vladimir Putin u Tadžikistanu, dan pre posete Turkmenistanu

Rusija nije zabrinuta zbog mogućeg pridruživanja Finske i Švedske NATO-u, ali će odgovoriti istom merom u slučaju da Alijansa rasporedi svoju vojnu infrastrukturu u ovim zemljama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Sa Švedskom i Finskom nemamo takve probleme kao sa Ukrajinom. Nemamo teritorijalne sporove. Ako žele da se pridruže NATO-u slobodni su da to urade", rekao je Putin posle razgovora sa liderima Centralne Azije u Turkmenistanu.

"Ali", upozorio je, "treba da shvate da ranije nije bilo pretnji i da ćemo sada morati da odgovorimo istom merom u slučaju raspoređivanja vojske i da stvorimo iste pretnje za teritorije odakle nam pretnje dolaze".

Putin je rekao da neizbežno da će sada ti odnosi biti u znaku tenzija, a da je Rusija imala dosad dobre odnose sa Finskom i Švedskom. On je rekao i da nema osnova da se prave paralele između pristupanja te dve države i članstva Ukrajine u NATO-u, preneo je Tass.

"Znam ovu tezu. To je pogrešna teza, koja nema veze sa stvarnim stanjem stvari. Naš stav je uvek bio i jeste da je NATO ostatak hladnog rata. On je potreban samo kao instrument SAD da kontrolišu svoje satelite. Ne postoji ništa drugo u vezi sa tim", rekao je ruski predsednik.

On je kazao da članstvo Finske i Švedske u NATO za nije isto što i članstvo Ukrajine, i da Alijansa "to dobro razume, ali jednostavno nameće ovu tezu javnom mnjenju" govoreći da Rusija nije htela ulazak Ukrajine u NATO, ali da je dovela do toga da to učine i ranije neutralne države.

Nakon što je ruska invazija naterala Štokholm i Helsinki da odustanu od svoje tradicionalne neutralnosti, NATO je 29. juna i zvanično pozvao Švedsku i Finsku da se pridruže najvećem vojnom savezu.

Pored toga, tokom prvog dana, kako je navedeno, "ključnog samita" u Madridu 29. juna, lideri NATO-a su usvojili i novi strateški koncept, dodatnu pomoć za Ukrajinu, te dogovorili da povećaju finansiranje Alijanse.

XS
SM
MD
LG