Dostupni linkovi

Pregovori sa Ukrajinom se nastavljaju, tvrdi ruska strana


Ruski glavni pregovarač Vladimir Medinski
Ruski glavni pregovarač Vladimir Medinski

Ruski glavni pregovarač Vladimir Medinski izjavio je da mirovni pregovori sa Ukrajinom nisu prekinuti i da se vode na daljinu, prenosi Rojters navode novinske agencije Interfaks.

Upitan kada bi mogli biti održani razgovori "licem u lice" sa ukrajinskim pregovaračima, Medinski je rekao: "Potrebno nam je više detalja da bismo se lično sreli".

Moskva je optužila Kijev da odugovlači pregovore i koristi izveštaje o zverstvima koje su počinile ruske trupe u Ukrajini da podriva pregovore. Rusija poriče da je gađala civile u "specijalnoj vojnoj operaciji" kako naziva agresiju na Ukrajinu.

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju više od 9.000 potencijalnih ratnih zločina ruskih vojnika. Međunarodni ktivični sud, takođe, ispituje navodne ratne zločine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapretio je u aprilu da će prekinuti razgovore sa Moskvom ukoliko ruske snage zbrišu preostale ukrajinske vojnike zarobljene u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju.

"To će dovesti do ćorsokaka jer ne pregovaramo o našim teritorijama ili o našem narodu", rekao je Zelenski 16. aprila.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da je samo na Ukrajini da definiše uslove za bilo kakve pregovore sa Rusijom, dodajući da je
"naša evropska dužnost da budemo uz Ukrajinu".

"Bićemo tu da obnovimo Ukrajinu", rekao je Makron 9. maja na jednom događaju Evropske unije u Strazburu.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta, iako su pregovarači razgovarali putem video veze.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG