Dostupni linkovi

Moskva kaže pregovori mogući u ponedeljak


 Ruski pregovarač Leonid Slucki
Ruski pregovarač Leonid Slucki

Ruska strana je saopštila da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da počnu u ponedeljak.

Ruska novinska agencija Interfaks citirala je ruskog pregovarača Leonida Sluckog (Slutsky) koji je rekao da bi "treća runda zaista mogla da se održi u narednim danima, moguće je da će biti u ponedeljak".

Prethodno je ukrajinski pregovarač saopštio da će treća runda pregovora o okončanju neprijateljstava biti održana u ponedeljak.

Ukrajinski pregovarač David Arahamia u objavi na Fejsbuku nije naveo više detalje.

Delegacije Ukrajine i Rusije imale su dve runde razgovora otkako je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na svog suseda.

U četvrtak su se strane složile da otvore humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da izađu iz nekih borbenih zona.

Ukrajina je u subotu saopštila da razgovori nisu dali rezultate, ali da će nastaviti pregovore.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej (Sergei) Lavrov izjavio je da pokušaj ukrajinskog predsednika Vladmira Zelenskog da obezbedi direktnu pomoć NATO-a u sukobu između njihovih zemalja ne pomaže razgovorima između dve strane, ali da je Moskva spremna za treću rundu.

NATO je, oprezan da ne bude uvučen u rat Moskve protiv Ukrajine, odbio apel Zelenskog da stvori zonu zabrane letova iznad Ukrajine, što je navelo ukrajinskog predsednika da kaže da je alijansa Rusiji dala zeleno svetlo za nastavak kampanje bombardovanja.

XS
SM
MD
LG