Dostupni linkovi

Rusija optužuje Ukrajinu da obustavlja dotok nafte u Evropu zbog sankcija


Transneft kaže da je situacija uticala na isporuke u Češku, Mađarsku i Slovačku.
Transneft kaže da je situacija uticala na isporuke u Češku, Mađarsku i Slovačku.

Ukrajina je obustavila dotok ruske nafte u tri evropske zemlje od 4. augusta jer se plaćanje tranzita ne može obraditi zbog sankcija, saopštila je ruska kompanija za monopol naftovoda.

Transneft je 9. augusta saopštio da je situacija uticala na isporuke u Češku, Mađarsku i Slovačku.

Prema navodima kompanije, izvršila je plaćanje za avgustovski tranzit nafte ukrajinskom operateru naftovoda Ukrtransnafta 22. jula, ali plaćanje nije prošlo i, stoga, novac se vratio.

Gazprombank, koja je izvršila plaćanje, saopštila je da je novac vraćen zbog ograničenja Evropske unije(EU), dodajući da su isporuke nafte u Poljsku i Njemačku preko Bjelorusije u toku "kao i obično".

Rusija je već smanjila protok gasovoda u mnoge zemlje članice EU, navodeći probleme sa održavanjem turbina na gasovodu Severni tok 1, kao i sankcije protiv nekih kupaca koje je Moskva zvanično priznala kao "neprijateljske".

Otkako je Kremlj 24. februara započeo svoju invaziju na Ukrajinu, Zapad je Rusiji uveo sankcije bez presedana, odsjekavši tu zemlju od međunarodnih finansijskih institucija.

EU traži načine da smanji svoju ovisnost o ruskim energetskim resursima i pristala je da zabrani više od dvije trećine uvoza ruske nafte.

Sjedinjene Države zabranile su rusku naftu i gas nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula svoju agresiju na Ukrajinu.

Na osnovu izvještavanja Interfaksa, TASS-a, Reutersa i AFP-a

XS
SM
MD
LG