Dostupni linkovi

Rusija kaže da je zapadno oružje u Ukrajini legitiman cilj ruske vojske


Uništeno stambeno naselje u Irpinu, sjeverozapadno od Kijeva, 24. april 2022.
Uništeno stambeno naselje u Irpinu, sjeverozapadno od Kijeva, 24. april 2022.

Isporuke zapadnog oružja Ukrajini znače da je NATO savez "u biti uključen u rat s Rusijom", a Moskva to oružje smatra legitimnim ciljevima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu emitovanom u ponedjeljak.

"Ovo oružje bit će legitimna meta ruskog vojnog djelovanja u kontekstu specijalne operacije", rekao je Lavrov državnoj televiziji u intervjuu objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova.

"Skladišne objekte u zapadnoj Ukrajini su više puta gađali (ruske snage). Kako drugačije?" rekao je Lavrov. "NATO je, u biti, angažiran u ratu s Rusijom kroz proxyje i naoružava tog proxyja. Rat znači rat."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su njegove visokoprecizne rakete uništile šest objekata za napajanje željeznica koje su korištene za isporuku stranog oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo saopštilo je da Rusija pokušava bombardirati ukrajinsku željezničku infrastrukturu kako bi poremetila opskrbu oružjem iz stranih zemalja.

Rusija je u ponedjeljak ispalila rakete na mete u blizini dva grada u ukrajinskoj centralnoj regiji Vinica, pri čemu je poginulo pet osoba, a ranjeno 18, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Rečeno je da su rakete gađale željezničku infrastrukturu u blizini gradova Zhmerynka i Kozyatyn.

U ratu koji traje već dva mjeseca ubijeno je i ranjeno na hiljade ljudi, gradovi su pretvoreni u ruševine, a više od pet miliona ljudi prisiljeno je na bijeg u inostranstvo u najvećem napadu na jednu evropsku državu od 1945. godine.

Suočene sa jakim otporom ruske snage bile su prisiljene povući se s predgrađa Kijeva i još nisu zauzele nijedan od najvećih gradova.

Moskva kaže da je pokrenula “specijalnu vojnu operaciju" 24. februara jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, te kako bi zaštitili tamošnje ljude koji govore ruski. Kijev i njegovi saveznici kažu da su ovo izgovori za invaziju.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG