Dostupni linkovi

Vlasti u Mariupolju tvrde da Rusija krši prekid vatre, evakuacija odložena


Požar u stambenom bloku u Mariupolju nakon granatiranja usred ruske invazije na Ukrajinu (3. marta 2022)
Požar u stambenom bloku u Mariupolju nakon granatiranja usred ruske invazije na Ukrajinu (3. marta 2022)

Evakuacija civila iz Mariupolja je odložena, saopštilo je gradsko veće Mariupolja. U njemu se navodi da ruska strana nije poštovala privremeni prekid vatre.

Kaže da bi stanovnici trebalo da se raziđu i pronađu skloništa, a više informacija će biti dato uskoro.

Pre nekoliko minuta zamenik gradonačelnika grada rekao je za BBC da je Mariupolj i dalje granatiran, a postoje i izveštaji da su borbe u toku pri kraju rute za evakuaciju.

Rusija je u subotu ujutru proglasila delimični prekid vatre kako bi se omogućilo uspostavljanje humanitarnih koridora iz ukrajinskih gradova Mariupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

"Od 10 časova po moskovskom vremenu, ruska strana objavljuje prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora kako bi se omogućilo civilima da napuste Mariupolj i Volnovahu", prenele su ruske novinske agencije rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina je potvrdila privremeni prekid vatre i uspostavljanje humanitarnih koridora u dva grada na jugoistoku zemlje.

Načelnik vojne administracije Donjecke oblasti Pavle Kirilenko potvrdio je privremeni prekid vatre od 9 časova po lokalnom vremenu i kazao da njegova administracija trenutno radi na detaljima evakuacije.

Mariupolj - lučki grad od 450.000 ljudi na jugoistoku zemlje - opkoljen je ruskim snagama i pod teškim granatiranjem. Ako Mariupolj padne, to bi Rusiji dalo kontrolu nad jednom od najvećih ukrajinskih luka i stvorilo kopneni koridor između Krima – koji je Rusija anektirala 2014. – i regiona Luganska i Donjecka koje podržava Rusija.

Volnovaha je manji grad koji se nalazi severno od Mariupolja i takođe je pretrpeo teške sukobe od početka invazije.

Grad je ključno mesto jer se nalazi na putu između Mariupolja i Donjecka koji kontroliše Rusija.

XS
SM
MD
LG