Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da su njeni graničari napadnuti, Ukrajina nema informacije o incidentu


Ukrajinska vojska pored ruskih tenkova u Trostijanecu, 29. mart 2022.
Ukrajinska vojska pored ruskih tenkova u Trostijanecu, 29. mart 2022.

Ruski regionalni zvaničnik rekao je u sredu da su graničari u regionu Kursk koji se graniči sa Ukrajinom bili pod vatrom, dok su škole u obližnjem Belgorodu evakuisane nakon pretnje bombom, rekao je gradonačelnik.

Moskva, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, optužila je Kijev da gađa rusku imovinu preko granice.

„Juče, 5. aprila, pokušali su da gađaju iz minobacača položaj naših graničara u Sudžanskom okrugu“, rekao je Roman Starovoit, guverner Kurske oblasti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

„Ruski graničari su uzvratili vatru... Na našoj strani nije bilo žrtava i štete", rekao je Starovoit i dodao da su regionalni zvaničnici u kontaktu sa Ministarstvom odbrane i pozvao građane da ostanu mirni.

Ukrajinska vojska je saopštila da nema informacije o incidentu.

„Nemamo takve informacije“, rekao je portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga odgovarajući na pitanje Rojtersa o komentarima ruskog regionalnog zvaničnika.

U odvojenom komentaru novinskoj agenciji RIA, on je rekao da minobacači ispaljeni na granični prelaz Sudža nisu stigli do ruske teritorije.

Gradonačelnik ruskog grada Belgoroda, udaljenog oko 35 kilometara od granice sa Ukrajinom, rekao je da su škole evakuisane nakon što su primile pretnje bombom.

„Razumemo da je ovo deo informativnog pritiska (kampanje) protiv našeg regiona“, rekao je gradonačelnik Anton Ivanov, ne govoreći ko je po njegovom mišljenju odgovoran za pretnje.

Rusi u blizini ukrajinske granice žive po starom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Rusija je prošle nedelje optužila Ukrajinu da su njeni helikopteri izvršili vazdušni napad na skladište goriva u Belgorodu, jednom od glavnih ruskih logističkih centara za rat u Ukrajini.

Visoki ukrajinski zvaničnik negirao je odgovornost. Kremlj je tada saopštio da incident nije stvorio dobre uslove za nastavak mirovnih pregovora sa Kijevom, podseća agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG