Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da je odbila napad na Herson, Harkiv bio meta ruskog bombardovanja


Ukrajinski spasioci gase požar u stambenoj zgradi nakon što je 17. augusta raketa pogodila stambeno naselje Saltivka u Harkivu.
Ukrajinski spasioci gase požar u stambenoj zgradi nakon što je 17. augusta raketa pogodila stambeno naselje Saltivka u Harkivu.

Ukrajinska vojska saopštila je 18. augusta da su njene snage uzvratile ruski napad u južnom regionu Hersona, dok je granatiranjem moskovskih snaga u sjevernom gradu Harkivu ubijeno sedam ljudi, a ranjeno 16.

Britanske obaveštajne službe ukazivale su na nedostatak discipline među ruskim trupama kao jedan od mogućih uzroka njegovog lošeg učinka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je granatiranje Harkiva, koje je pogodilo spavaonicu, "podlim i ciničnim".

"Bol za Harkiv. Raketni napad... Na spavaonicu... Zgrada je potpuno uništena", napisao je Zelenski na Telegramu. "Podli i cinični napad na civile koji nema opravdanja i pokazuje nemoć agresora. Nećemo oprostiti, osvetićemo se", rekao je Zelenski.

Na jugu Ukrajine, snage Kijeva odbile su pokušaj napredovanja ruskih snaga u blizini grada Bilohirka, sjeveroistočno od Hersona, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov.

Južni okrug Operativne komande ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da su ukrajinske snage ubile 29 "okupatora" i uništile artiljeriju, oklopna vozila i skladište vojne opreme.

Tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

"Ruske snage su postigle samo minimalan napredak, au nekim slučajevima i mi smo napredovali od prošlog mjeseca", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych u video poruci. "Ono što vidimo je 'strateški ćorsokak'".

U međuvremenu, ruska novinska agencija RIA 17. augusta citirala je izvore koji su rekli da je komandant njene Crnomorske flote Igor Osipov zamenjen novim komandantom Viktorom Sokolovim.

Taj potez, ako bude potvrđen, označio bi jedno od najistaknutijih smjena ruskog vojnog zvaničnika do sada u gotovo šestomjesečnom ratu.

Ruska Crnomorska flota pretrpjela je nekoliko poniženja od invazije na Ukrajinu 24. februara, uključujući potonuće u aprilu njenog vodećeg broda Moskva, ogromne krstarice, sa projektilima Neptun.

Nedavno su vojne baze i skladišta municije prošle sedmice u regiji Krim koja je pripojena Moskvi pogođena eksplozijama tokom protekle sedmice.

Britansko ministarstvo odbrane je u svom dnevnom obavještajnom biltenu od 18. augusta navelo da bi potpuno loš učinak ruskih snaga od početka invazije mogao biti barem djelimično uzrokovan neuspjehom komandanata da nametnu borbenu disciplinu niskog nivoa.

Britanski obavještajci su ukazali na nedostatak obuke ruskih snaga za pravilno postavljanje i održavanje tenkovskog oklopa, nedostatak koji je prvi put uočen tokom prvog čečenskog rata 1994., kao vjerovatno glavni razlog za velike gubitke Moskve u tenkovima i oklopnim vozilima.

Prema izvještajima Reuters-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG