Dostupni linkovi

Rusija potvrdila da joj je Ukrajina oštetila ratni brod u Crnom moru


Ukrajinske vazduhoplovne snage pogodile su veliku pomorsku luku na Krimu, poluostrvu koji je okupirala Rusija, i potvrdile da je uništen ruski mornarički desantni brod koji je tamo pristao.

Ukrajinska vojska je u objavi na Telegramu 26. decembra navela da su jedinice taktičke avijacije oko 3 sata ujutro ispalile krstareće rakete na luku Feodosija, na istočnoj strani poluostrva na Crnom moru, koje su pogodile brod Novočerkask.

Eksplozije su odjekivale cijelim gradom, probudile su stanovnike, aktivirale alarme na automobilima te razbile izloge i prozore na okolnim zgradama.

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, general-pukovnik Mikola Oleščuk, rekao je u objavi na Telegramu da je "ruska pomorska flota sve manja" i naveo da su bili umiješani ukrajinski avioni, ne navodeći ostale detalje.

"Vidjeli smo koliko su snažne eksplozije i detonacije", rekao je za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa portparol vazduhoplovnih snaga, pukovnik Jurij Ihnat.

"Izuzetno je teško za brod da preživi tako nešto", dodao je Ihnat.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je Novočerkask oštećen ukrajinskim projektilom, ali nije dalo druge informacije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da je ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio predsjednika zemlje Vladimira Putina o napadu, što je mogući pokazatelj ozbiljnosti napada.

"Izvršen je neprijateljski napad u oblasti Feodosije. Područje luke je ograđeno. U ovom trenutku, eksplozije su prestale i požar je ugašen", rekao je na Telegamu guverner Krima kojeg podržava Rusija, Sergej Aksjonov.

On je istakao da je u napadu jedna osoba poginula, a dvije su ranjene. Više informacije nije iznio.

Neprovjerene fotografije i video snimci prikazuju rakete kako obasjavaju noćno nebo, praćene ogromnim udarnim talasom.

Na fotografijama koje je napravio dopisnik Crimea Realitiesa, regionalnog deska Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa, vide se razbijeni prozori na zgradama duž gradskog nasipa.

Bude li potvrđeno, uništenje broda Novočerkask predstavljao bi posljednji jači udarac ruskoj floti na Crnom moru, koja je bila primorana da prekine neke operacije na Krimu i oko tog poluostrva nakon niza udara raketa i pomorskih dronova.

To bi ujedno bio drugi put da je brod oštećen u napadu ukrajinske vojske.

U martu 2022., otprilike mjesec dana nakon početka ruske invazije, snage Ukrajine su pogodile luku Berdjansk na Azovskom moru, potopivši još jedan desantni brod, Saratov, i oštetivši Novočerkask.

Ukrajina je u septembru koristila krstareće rakete koje su isporučili Britanci kojim je gađala još jedan ruski desantni brod i podmornicu na popravci na pristaništu u blizini Sevastopolja, glavne luke na zapadnoj strani Krima. Vjeruje se da su oba broda teško oštećena, kao i samo pristanište.

Kada je riječ o situaciji na brojnom polju, ruska vojska tvrdi da je zauzela istočni grad Marjinku, što potencijalno otvara novi koridor za napredovanje u regiji Donjecka. Ruski ministar Šojgu je prikazan na televizijskom sastanku 25. decembra kako govori predsjedniku Putinu o navodnom zauzimanju grada.

Međutim, Kijev osporava ove navode, rekavši da su njegove trupe odbile tri "neuspješna napada" u blizini uništenog i gotovo napuštenog tog grada.

Potvrde li se ruske tvrdnje o zauzimanju Marjinke, to bi bio jedan od značajnijih napredovanja Moskve na bojnom polju od maja tekuće godine.

XS
SM
MD
LG