Dostupni linkovi

Rusija navodi da se više od 1.700 ukrajinskih boraca predalo u Mariupolju


Ukrajinski vojnici, koji su napustili Azovstal i sada su u rukama proruskih separatista i Rusije, na putu ka zatvoru u Olenjivki, na teritoriji pod vladom tzv. Donjecke Narodne Republike, istočna Ukrajina, 17. maj 2022.
Ukrajinski vojnici, koji su napustili Azovstal i sada su u rukama proruskih separatista i Rusije, na putu ka zatvoru u Olenjivki, na teritoriji pod vladom tzv. Donjecke Narodne Republike, istočna Ukrajina, 17. maj 2022.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 771 ukrajinski borac u čeličani Azovstal u Mariupolju -- poslednjem uporištu Ukrajine u opkoljenom južnom lučkom gradu -- "predao" u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj od 16. maja porastao na 1.730, kada je Crveni krst počeo da ih registruje.

Ministarstvo je saopštilo da je 80 onih koji su se predali ranjeno. Svi oni su navodno prebačeni na teritoriju u istočnoj Ukrajini koju kontrolišu separatisti koje podržava Rusija.

Nije bilo nezavisne potvrde ove brojke, niti naznaka sudbine boraca koji su se još uvek skrivali u čeličani. Moskva i Kijev su dali različite procene o broju ukrajinskih boraca koji su izvučeni iz Azovstala.

Istovremeno, više od 900 ukrajinskih boraca koji su pružali otpor iz čeličane Azovstal u Mariupolju odvedeno je u kaznenu koloniju na teritoriji pod kontrolom Rusije, izvijestila je Moskva.

Ukrajina je naredila tamošnjim trupama da se povuku u sklopu sporazuma koji su sklopile obje strane, u nadi da pokuša spasiti njihove živote. Prema navodima, zalihe hrane i vode u čeličani su posljednjih sedmica bile male.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je 18. maja da se od 17. maja predalo 959 ukrajinskih pripadnika. Od toga, 51 je otišao na liječenje zbog zadobijenih povreda, a ostatak je poslat u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenjivka u oblasti Donjeck pod kontrolom Rusije.

Ministarstvo odbrane u Kijevu saopštilo je da se nada "proceduri razmjene... kako bi se ti ukrajinski heroji što prije vratili u domovinu", prenosi AFP.

Njihova sudbina ostaje nejasna, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbija kazati da li će biti tretirani kao ratni zločinci ili ratni zarobljenici.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane obećalo je da će učiniti "sve što je potrebno" kako bi spasilo one koji se još uvijek nalaze u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane, ali je isključilo mogućnost vojne opcije.

Zelenski: Ruska invazija je 'katastrofalna' greška

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju "katastrofalna" greška, nakon što je Rusija odnijela stratešku pobjedu u Mariupolju.

Govoreći iz Kijeva tokom svog noćnog televizijskog obraćanja 19. maja, Zelenski je rekao da se invazija pokazala kao "apsolutni neuspjeh" i tvrdi da su moskovske snage ostale bez projektila.

Zelenski je takođe pomenuo ruske lidere za koje je rekao da se plaše priznati kako su u sukobu "načinjene katastrofalne greške na najvišem vojnom i državnom nivou".

Ukrajinski čelnik optužio je zvaničnike u Moskvi da tjeraju mlade, neiskusne regrutovane vojnike na liniju fronta i bacaju ih "u bitku kao topovsko meso".

Njegovi komentari uslijedili su nakon što se 21-godišnji ruski vojnik izjasnio krivim za ubistvo nenaoružanog civila, na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka rata 24. februara.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG