Dostupni linkovi

YouTube blokira kanal ruskog parlamenta


Video streaming platforma

Platforma za video striming YouTube blokirala je TV Duma da emituje program iz Donjeg doma ruskog parlamenta.

Ovo je izazvalo ljutiti odgovor ruskih zvaničnika koji su rekli da bi se najpopularniji svjetski radiodifuzni servis mogao suočiti s ograničenjima.

YouTube je u subotu u poruci rekao da je kanal Duma "zabranjen zbog kršenja Uslova korišćenja usluge YouTube".

YouTube, u vlasništvu Alphabet Inc., bio je pod pritiskom ruskog regulatora za komunikacije Roskomnadzora, a zvaničnici su brzo odgovorili.

"Sačuvajte sadržaj, prenesite ga na ruske platforme. I požurite", rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova servisu za razmjenu poruka Telegram.

Komunikacijski nadzornik je rekao da je zatražio od Google da odmah vrati pristup kanalu Duma.

"Američka IT kompanija drži se snažne antiruske pozicije u informacionom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv naše zemlje", rekao je Roskomnadzor.

Rusija je već ograničila pristup Twitteru i Meta platformama, Facebooku i Instagramu, otkako je poslala hiljade vojnika u Ukrajinu 24. februara.

Rusija je ranije pokušala zabraniti aplikaciju za razmjenu poruka Telegram, koju sada naširoko koriste zvaničnici, ali je ukinula zabranu sredinom 2020. godine.

Neki ruski mediji opisali su ovaj potez kao kapitulaciju, ali Roskomnadzor je rekao da je tako postupio jer je ruski osnivač aplikacije, Pavel Durov, bio spreman da sarađuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma na platformi.

XS
SM
MD
LG