Dostupni linkovi

Rusija i Turska hoće da rešavaju pitanje Sirije


Lavrov i Čavušoglu telefonom razgovarali o što bržem okonačnju vojnih aktivnosti u Siriji, te odvajanju umjerenih opozicijskih grupa od terorističkih

Šefovi diplomacija Rusije i Turske dogovorili su se da dodatno osnaže napore radi okončanja sukoba u Siriji, te da započnu pripreme za političke i mirovne pregovore u Astani, glavnom gradu Kazahstana, saopćeno je u Moskvi. U pojedinim djelovima Sirije i dalje traju borbe između snaga koje se protive režimu Bašara al Asada i sirijske vojske.

Sergej Lavrov je izjavio da su već započeli razgovori sirijske vlade i opozicije uoči mogućeg sastanka u Astani. No, još nema potvrde da je opozicija pristala na susret na neutralnom terenu. Što više sirijski opozicijski pregovarački komitet izjavio je da nema nikakva saznanja o mogućem sastanku u Astani.

Prethodno je Lavrov telefonski razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, a kako je saopćeno, u središtu pažnje je bilo što brže okonačnje vojnih aktivnosti u Siriji, te odvajanje umjerenih opozicijskih grupa od terorističkih, kako bi došlo do sastanka u Astani.

I Ujedinjeni narodi pozvali na nastavak pregovora između sirijske vlade i opozicije u Ženevi i to za 8. februar 2017. godine.

Istodobno je agencija Reuters javila da je jedan od zapovjednika takozvane Islamske države, poznat kao Abu Jandal Al Kuwaiti najvjerojatnije ubijen u borbama na sjeveru Sirije kada su militanti pokušali istjerati iz područja Jabar Sirijske demokratske snage koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država i u čijem sastavu se nalaze i kurdski borci.

Upravo kurdske snage turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan smatra prijetnjom iako se one bore protiv takozvane Islamske države. Ankara i "Islamsku državu" i kurdske borce smatra terorističkim grupama.

Upravo kurdske snage Erdogan smatra prijetnjom iako se one bore protiv takozvane Islamske države
Upravo kurdske snage Erdogan smatra prijetnjom iako se one bore protiv takozvane Islamske države

Oko pet tisuća turskih vojnika je u Siriji i Erdogan želi stvoriti svoju zonu utjecaja na sjeveru Sirije.

Fayasal Itani, analitičar u Atlantskom vijeću u Washingtonu smatra da će upravo to biti zahtjev Ankare na potencijalnom sastanku u Astani.

Naime, izvanjska pomoć, Rusije i Irana je pomogla Asadu u Alepu, ali veliki djelovi zemlje još uvijek nisu pod kontrolom Damaska, a pojedina područja, poput istočnog Alepa, su u ruševinama. Za obnovu grada trebaće milijarde dolara i veliko je pitanje da li će Asadov režim imati pomoć Zapada u obnovi zemlje.

S bzirom da novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump izjavio da želi bolje odnose sa Rusijom, no on i dalje ima vrlo neprijateljski stav prema Iranu, vjerojatno će tražiti da se ograniči iranski utjecaju Siriji.

Po svemu sudeći, iako je režim pobijedio u Alepu, malo je vjerojatno da će se sudbina Sirije odlučivati u Damasku.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG