Dostupni linkovi

Rusija treća na svetu po broju zaraženih korona virusom, Putin ukida mere


Žena sa zaštitnom maskom na moskovskoj metro stanici, 10. marta 2020.
Žena sa zaštitnom maskom na moskovskoj metro stanici, 10. marta 2020.

Rusija je sa 221.344 slučajeva obolelih od korona virusa dospela na treće mesto u svetu, odmah posle SAD i Španije.

Rusija je do, samo pre četiri dana, bila peta po broju zaraženih, ali je usled naglog povećanja obolelih, prestigla Italiju i Veliku Britaniju.

Za poslednja 24 sata, u Rusiji je registrovano novih, rekordnih, 11.656 slučajeva.

Do sada je urađeno 5,6 miliona testova, ali su doktori naveli da su prvobitno korišćeni tetsovi često davali lažno negativne rezultate, prenosi AFP.

Umrlo je 94 osoba, a dan ranije 88.

Ukupno je od početka epidemije umrlo 2.009 osoba.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je naložio Ministarstvu za vanredne situacije do 20. maja podizanje poljskih bolnica kako bi se smanjili rizici širenja COVID-19.

Putin je danas objavio plan popuštanja mera i sapštio da se od sutra (12. maj) ukida nacionalna zabrana rada, ali da će regioni imati mogućnost da ostave na snazi sve neophodne mere kako bi kontrolisali širenje zaraze.

"U interesu svih nas je da se ekonomija što pre vrati u normalu. Prvo bi trebalo pokrenuti poljoprivredu, energetiku i građevinu", rekao je Putin.

Dodao je i da je Rusija period samoizolacije iskoristila kako bi povećala bolničke kapacitete, što će zemlji omogućiti da se na efikasniji način bori protiv zaraze i da spase veliki broj života.

Moskva, ali i ostale ruske regije, već šest sedmica se nalaze pod strogim merama ograničenja.

Krajem aprila, premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je da je i on zaražen korona virusom te da će se povući u samoizolaciju.

XS
SM
MD
LG