Dostupni linkovi

Bijela kuća odbacuje označiti Rusiju kao državnog sponzora terorizma


Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre

Bijela kuća kaže da bi bilo kontraproduktivno označiti Rusiju kao državnog sponzora terorizma, odbijajući pozive Ukrajine i nekih američkih zakonodavaca da preduzmu taj korak.

Portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da proglašenje terorizma "nije najefikasniji niti najjači put naprijed" da se Rusija smatra odgovornom za njenu tekuću invaziju punog razmjera na Ukrajinu.

"To bi takođe potkopalo našu multilateralnu (koaliciju) bez presedana koja je bila toliko efikasna da pozove (ruskog predsednika Vladimira) Putina na odgovornost, a takođe bi mogla da ugrozi našu sposobnost da podržimo Ukrajinu u pregovorima", rekla je ona novinarima na brifingu 6. septembra.

Američki predsjednik Joe Biden, upitan dan ranije da li bi Rusiju stavio na crnu listu terorističke države, kao što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta tražio, rekao je jednostavno "ne".

Jean-Pierre je rekla da će ovo imenovanje otežati isporuku pomoći dijelovima Ukrajine i spriječiti grupe i kompanije pomoći da učestvuju u dogovoru koji su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska o isporuci žitarica iz blokiranih ukrajinskih luka.

Zelenski je rekao da bi taj potez bio opravdan nakon niza napada Rusije na civilna mjesta poput trgovačkih centara i željezničkih stanica u kojima je ubijeno na desetine Ukrajinaca.

Te i druge akcije Moskve, uključujući trovanja nekoliko kritičara Kremlja i ruske vojne aktivnosti u Siriji, bile su dovoljne da potaknu letonski parlament u augustu da odredi Rusiju kao državnog sponzora terorizma.

Sjedinjene Države su označile samo četiri zemlje, Iran, Siriju, Sjevernu Koreju i Kubu, kao državne sponzore terorizma. Svaka od tih zemalja ima mnogo manju ekonomiju od ruske.

Na osnovu izvještavanja AFP-a

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG