Dostupni linkovi

Kremlj šuti o dokazima da su osumnjičeni za napad u Moskvi zlostavljani


Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina odbio je da odgovori na pitanje u vezi sa indikacijama da su četvorica osumnjičenih za smrtonosni teroristički napad na koncertnu dvoranu izvan Moskve možda bili zlostavljani tokom i nakon pritvora.

"Ostavljam ovo pitanje bez odgovora", rekao je portparol Dmitrij Peskov 25. marta nakon što ga je novinar upitao o "vidljivim znacima nasilja" na osumnjičenima kada su se prethodnog dana pojavili na sudu.

Peskov je generalno pohvalio ruske sigurnosne snage, rekavši da "neumorno rade i suprotstavljaju se svim prijetnjama, svim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava".

Dodao je da će se Putin sastati s visokim zvaničnicima kasnije 25. marta kako bi razgovarali o istrazi napada 22. marta, u kojem je poginulo 137 ljudi, a više od 180 je povrijeđeno. Skoro 100 ljudi ostaje hospitalizovano.

Ruski zvaničnici saopštili da je 11 osoba privedeno u vezi s napadom 22. marta na koncertnu salu Crocus City Hall u moskovskom predgrađu Krasnogorsk, uključujući četvoricu muškaraca za koje se sumnja da su izveli napad.

Okružni sud u Moskvi Basmanny je 24. marta naredio pritvor od najmanje dva mjeseca do suđenja po optužbama za terorizam za četvoricu muškaraca -- Saidakrama Rajabalizoda, Dalerjona Mirzoeva, Muhammadsobira Faizova i Fariduna Shamsiddina. Sud je identifikovao ovu četvoricu kao državljane Tadžikistana i rekao da su svi priznali krivicu nakon podizanja optužnice.

Sud je 25. marta pritvorio još trojicu osumnjičenih, među kojima je i bivši vlasnik automobila kojim su napadači navodno pobjegli. Osumnjičeni su Aminjon, Dilovar i Isroil Islomov. Sud nije objasnio odnos između muškaraca, ali Aminjon i Dilovar imaju patronimska imena koja ukazuju da su sinovi Isroila.

Vjeruje se da je Dilovar Islomov posljednji vlasnik bijelog vozila "reno" koje su koristili napadači. Sud je odredio da Islomovi ostanu u pritvoru najmanje do 22. maja.

Sva četvorica su se na sudu pojavila sa modricama, krvavim mrljama i natečenim licima.

Heroji koji su spasili desetke života nakon masakra u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

XS
SM
MD
LG