Dostupni linkovi

Rusija zbog Afganistana šalje nove tenkove u Tadžikistan


Ruski, kazahstanski i bjeloruski pripadnici postrojeni tokom vojnih vježbi na poligonu Harb-Maidon, smještenom u blizini tadžikistansko-afganistanske granice u regiji Katlon, Tadžikistan, 23. oktobra, 2021.

Rusija je u ponedjeljak saopćila da pojačava svoju vojnu bazu u Tadžikistanu s 30 novih tenkova i da su njezine snage u tom objektu izvele vježbe sa sustavima odbrane od raketa, naglašavajući zabrinutost Moskve zbog previranja u Afganistanu.

Mogućnost da se islamistički militanti u Afganistanu infiltriraju u Tadžikistan i druge bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji zabrinjava Moskvu, koja na regiju gleda kao na obrambeni tampon prema jugu.

Ruske snage u ponedjeljak, 6. decembra, vježbale su odbijanje neprijateljskog zračnog napada na vojne objekte koristeći svoje sustave S-300PS, citirala je novinska agencija Interfax Ministarstvo odbrane.

Baza u bivšem sovjetskom Tadžikistanu, najveća ruska izvan vlastitih granica, simulirala je deset lansiranja projektila na zračne ciljeve u sklopu vježbi, priopćilo je ministarstvo.

"Serija od 30 nadograđenih tenkova T-72B3M s poboljšanim borbenim karakteristikama stići će za ponovno naoružavanje 201. ruske vojne baze stacionirane u Tadžikistanu 6. decembra", citira se.

Rusija je održala velike zajedničke vojne vježbe sa svojim saveznicima u blizini tadžikistansko-afganistanske granice u oktobru nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici povukli trupe iz Afganistana, a talibani došli na vlast.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG