Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski sud proglasio majku 'muškarcem'


"Moje pravo na osobni život zajamčeno je Ustavom", kaže Julija Savinovskih.

Piše: Carl Schreck (Priredila: Mirjana Rakela)

Iz svijeta priča o jednom bizarnom slučaju u Rusiji. Julija Savinovskih, 40-godišnja majka u ruskom gradu Ekaterinburgu, rođena je žena. U putovnici piše da je žena. U braku je s muškarcem, nikada nije imala kirurški zahvat promjene spola i javno inzistira na tome da je žena. No, to joj nije bilo dovoljno da joj sud vrati skrb za dvoje udomljene djece. Sud je, naime, zaključio kako Julija želi biti muškarac, a Rusija ne priznaje istospolne brakove.

Dva dječaka odvedeni su iz obitelji Savinovskih još u kolovozu prošle godine s tvrdnjom vlasti da Julija namjerava promijeniti spol kirurškom operacijom, pozivajući se na jednu njenu prethodnu operaciju smanjivana grudi i blog u kojem je pod pseudonimom pisala iz perspektive transrodne osobe.

Nakon toga je tijelo, koje je imenovao Kremlj, utvrdilo da se socijalne službe plaše moguće promjene spola što bi moglo spriječiti "tradicionalni" moralni odgoj djece.

Sud u Ekaterinburgu 5. veljače odbio je zahtjev obitelj Savinovskih da im se dječaci vrate, iako su Julija i njen suprug bili spremni usvojiti dječake.

Citirajući zabranu istospolnih brakova, sud je presudio da se Julija Savinovskih "predstavlja kao muškarac", da želi preuzeti društvenu ulogu tipičnu za muški spol a to je u suprotnosti s "obiteljskim pravom Rusije, tradicijom i mentalitetom našeg društva".

Izvadak presude objavljen je na Facebooku 12. veljače, a odvjetnik obitelji Aleksej Bušmakov kaže da u svojoj karijeri nije vidio nešto poput te presude.

"To je apsurdno rješenje. Bili smo spremni za sve osim ovoga", rekao je Bušmakov.

Julija ističe da je operacijom smanjila grudi kako bi život učinila ugodnijim nakon što je rodila troje biološke djece. Negira da je uzimala bilo kakve hormone za promjenu spola, a blog je počela pisati kada se zainteresirala za temu o transrodnosti.

U svakom slučaju, spol roditelja koji želi posvojiti dijete "jednostavno je nevažan", izjavila je Tatjana Lokšina, iz Human Rights Watch (HRW), koji je pratio cijeli slučaj.

Odluka suda je "apsurdna i diskriminirajuća", navodi ona.

"Prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, vlasti bi trebale djelovati u najboljem interesu djece, a ne stavljati djecu u ustanovu, umjesto u obiteljsko okruženje", kazala je Lokšina za Radio Slobodna Europa.

Borci za ljudska prava optužili su Kremlj da potiče klimu diskriminacije i mržnje prema seksualnim manjinama od početka trećeg mandata predsjednika Vladimira Putina 2012. godine, uključujući i zakon iz 2013. kojim se zabranjuje širenje "propagande netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima.

Putin i drugi ruski dužnosnici tvrde da je zakon usmjeren na zaštitu djece i poticanje nataliteta Rusije.

Međutim, jedan nedavni potez vlade je naišao na odobravanje boraca za prava transrodnih osoba.

Ministarstvo zdravstva Rusije prošlog mjeseca donijelo je odluku kojom bi se olakšale birokratske i druge prepreke u svezi s priznanjem promjene spola.

Obitelj Jelije Savinovskih najavila je žalbu na presudu. U televizijskom intervjuu 13. veljače rekla je da su na sastancima sa službama za zaštitu djece službenici imali problem, ne s načinom na koji se brinula za udomljenu djecu, već "s njenim osobnim životom".

"Neću im dopustiti da to kontroliraju", rekla je. "Moje pravo na osobni život zajamčeno je Ustavom", ističe ova majka koja želi posvojiti dva dječaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG