Dostupni linkovi

EU osuđuje ‘nesmanjenu represiju’ Rusije na nezavisne medije i NVO-e


Josep Borrell, komesar EU za vanjsku politiku
Josep Borrell, komesar EU za vanjsku politiku

Evropska unija apeluje je na Rusiju da zaustavi svoju "nesmanjenu represiju" na nezavisne medije, novinare i organizacije civilnog društva, nazivajući ovaj pritisak pred parlamentarne izbore u septembru "posebno zabrinjavajućim".

U izjavi objavljenoj kasno 22. jula, glasnogovornica šefa vanjske politike Evropske unije (EU) Josepa Borrella citirala je nedavne odluke ruskih vlasti da određeni broj novinara i nevladinih organizacija za pravnu pomoć, kao što je Institut za pravo i javnu politiku, imenuju "stranim agentima", i proglasi istraživački medij pod nazivom Proekt "nepoželjnom organizacijom", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Izjava EU takođe spominje slučaj druge nevladine organizacije za pružanje pravne pomoći, Komanda 29, koja je odlučila da prekine svoje aktivnosti - glasnogovornica EU Nabila Massrali pritisak na njih nazvala je "pritiskom i neopravdanim optužbama" od strane vlasti.

Potezi Kremlja se vide kao dio šire represije na medije i organizacije civilnog društva uoči parlamentarnih izbora 19. septembra u Rusiji.

"Kumulativni učinak ovih najnovijih događaja, zajedno s nizom represivnih mjera usmjerenih na respektabilne nevladine organizacije i pojedince u Rusiji, rezultira daljnjim ukidanjem kritičkih glasova i nezavisnih institucija iz ruske javne sfere", rekla je Massrali u izjava.

Blok 27 država članica "solidariše se s ruskim civilnim društvom, braniteljima ljudskih prava i nezavisnim novinarima i nastaviće da ih podržava u njihovom važnom radu", dodala je.

XS
SM
MD
LG