Dostupni linkovi

Vulin sa Patruševim u Moskvi: Srbija ostaje vojno neutralna


Vulin i Patrušev u Moskvi, decembar 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u petak (3. decembra) u Moskvi, tokom sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, da će Srbija ostati dosledna vojnoj neutralnosti.

Vulin je rekao kako "nikada neće biti deo prostora za pokretanje kampanje protiv Rusije i njenog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Zbog saradnje sa Rusijom Srbija je na meti kritika sa Zapada, jer kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Srbija odbija da se pridruži sankcijama koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Vulin je dan ranije, tokom razgovora sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom, najavio kupovinu novih ruskih sistema protivvazdušne odbrane Pancir, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vulin je tada najavio kupovinu novih sistema protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje, kao i skoro otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu.

"Dobili smo Kornet (ruske protivoklopne rakete). Dobili smo tenkove, oklopna vozila, kupujemo nove Pancire", rekao je Vulin.

Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, ministri su razgovarali o ključnim pitanjima međunarodne bezbednosti, dotičući se situacije na Balkanu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da su se predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, tokom sastanka 25. novembra u Sočiju, dogovorili o daljem razvoju bilateralne saradnje u različitim oblastima, uključujući i vojnu.

Na sastanku Vučića i Putina dogovoreno je takođe da u narednih šest meseci cena ruskog gasa za Srbiju neće biti promenjena i iznosiće 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

XS
SM
MD
LG