Dostupni linkovi

U Srbiji počele zajedničke rusko-srpske vojne vežbe


Fotografija sa otvaranja vežbi koju je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije
Fotografija sa otvaranja vežbi koju je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije

U Srbiji su počele antiterorističke vojne vežbe ruske i srpske vojske pod nazivom „Zajednički odgovor 2021”. U njima učestvuju jedinice za specijalne operacije Srbije i Rusije, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Na sajtu srpskog Ministarstva odbrane te informacije nema.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da u vežbi učestvuju specijalne jedinice iz obe zemlje i da će trajati do 25. maja.

Planirano je da se tokom vojne vežbe isproba i desant padobranskim sistemom „Arbalet“, kao i napredovanje ka objektu nelegalnih vojnih formacija, njegovo blokiranje i uništenje.

Pored toga, kako se navodi, planirano da se prikaže gađanje iz oružja malog kalibra, piše rusko ministarstvo. Dodaje se da je sa ruske strane u vežbu uključeno do 200 vojnika i 11 jedinica opreme iz specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga, ali nema informacije o tome koje jedince niti koliko vojnika učestvuje sa srpske strane.


Na ceremoniji otvaranja, kako navodi rusko ministarstvo odbrane, dve strane su istakle značaj zajedničkih vojnih vežbi i saradnju specijalnih jedinica i oružanih snaga Srbije i Rusije u borbi protiv terorizma.

Srbija je u septembru prošle godine otkazala učešće na već unapred planiranoj zajedničkoj vojnoj vežbi u Belorusiji sa Rusijom i Belorusijom "Slovensko bratstvo". To se dovodi u vezu sa tim što su se u to vreme održavali građanski protesti protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tadašnji ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija odustala od učešća u tim zajedničkim vežbama zbog "pritisaka" spolja.

XS
SM
MD
LG