Dostupni linkovi

Srbija i Rusija ove godine imaju 91 zajedničku vojnu aktivnost


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu

Srbija i Rusija planiraju ove godine 91 zajedničku aktivnost u okviru vojne saradnje, rekao je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović na susretu sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u Moskvi.

Stefanović je u Rusiji u trodnevnoj poseti na poziv Šojgua, a učestvuje i na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti i u trodevnoj je poseti Rusiji.

Stefanović je na sastanku sa Šojguom ocenio da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti odbrane “na istorijskom maksimumu", objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Srpski ministar je takođe rekao da će Srbija učestvovati u izgradnji “spomenika srpskom vojniku” na predlog Rusije, dok je Šojgu naveo da je Rusija spremna dalje pružati pomoć u jačanju kapaciteta Vojske Srbije.

Srbija je, inače, učestvovala na trilateralnoj vežbi “Slovensko bratstvo 2021” sa Rusijom i Belorusijom od 8. do 19. juna u bazi Novorosijske gardijske vazdušno-desantne planinske jedinice na jugozapadu evropskog dela Rusije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da ova zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

U Srbiji je takođe bez najave 20. maja 2021. počela zajednička obuka specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije.

U isto vreme u državama u okruženju Srbije održavala se velika, multinacionalna, zajednička vežba pod vođstvom američke vojske dizajnirana da izgradi spremnost i interoperabilnost između američkih, NATO i partnerskih vojski.

Vojsci Srbije (VS) isporučeni su 23. maja iz Rusije tenkovi T-72MS i oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS koje je Rusija ranije donirala Srbiji.

XS
SM
MD
LG