Dostupni linkovi

Organizatori i poznati Rusi izvinjavaju se posle skandala 'skoro gole' žurke u Moskvi


Glumica i blogerka Anastasija Ivlejeva, Moskva, 17. novembar 2022.
Glumica i blogerka Anastasija Ivlejeva, Moskva, 17. novembar 2022.

Organizator takozvane "skoro gole" zabave u jednom moskovskom noćnom klubu prošle nedelje i nekoliko poznatih ličnosti koji su učestovali na njoj izvinjavaju se posle talasa kritika i pošto je jedan učesnika osuđen na zatvor zbog "huliganizma", preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Zabavi koju je 21. decembra organizovala blogerka Anastasija Ivlejeva u klubu Mutabor prisustvovale su mnoge poznate ličnosti, uključujući popularne pevače, kao što su Filip Kirkorov, Ana Asti, pobednik Evrovizije Dima Bilan, Lolita Miljavskaja, novinarka Ksenija Sobčak i reper Vacio (Nikolaj Vasiljev).

Vacio, koji je žurci bio samo s čarapom na polnom organu, u sredu je na moskovskom sudu osuđen na 15 dana zatvora zbog "huliganizma", a takođe je proglašen krivim za "propagiranje LGBT odnosa" i novčano kažnjen sa 200.000 rubalja (oko 2.000 evra).

Okružni sud Lefortovo u Moskvi nije optužio Ivlejevu, ali je presudio da je žurka "propagirala netradicionalne seksualne odnose". Propagiranje gej odnosa u Rusiji je krivično delo.

Ivlejeva se u dva video snimka objavljena na internetu izvinila što je organizovala zabavu.

"Kažu da je Rusija u stanju da oprosti. Ako je tako, veoma bih volela da vas, narode, zamolim za drugu šansu", rekla je Ivlejeva na jednom video snimku, izvinjavajući se onima koji su možda bili uvređeni tim događajem.

Pevači Miljavskaja, Bilan i Kirkorov, kao i novinarka Sobčak, takođe su objavili video snimke u kojima se izvinjavaju.

Čini se, međutim, da izvinjenja nisu bila dovoljna da neutrališu ekonomske posledice po učesnike žurke.

Prema izveštajima, najveći ruski operater mobilne mreže MTS, Tinkoff banka, društvena mreža VK, kao i televizijski kanali TNT i NTV otkazali su reklamne ugovore s Ivlejevom i drugim poznatim ličnostima koje su prisustvovale zabavi.

Takođe su otkazani koncerti nekoliko zabavljača koji su bili na žurci, kao i njihovo učešće u specijalnim novogodišnjim televizijskim programima, navodi se u izveštajima.

Talas izvinjenja učesnika pokrenuo je burne debate na internetu, gde su neki Rusi povukli paralele s vremenom sovjetskog diktatora Josifa Staljina kada su se mnogi kajali zbog stvarnih ili izmišljenih nedela kako bi pokušali da zaštite svoje živote u jeku masovnih čistki.

XS
SM
MD
LG