Dostupni linkovi

Rusija obećava da će proširiti odnose sa Sjevernom Korejom


Ruski predsjednik Vladimir Putin, desno, i sjevernokorejski lider Kim Džong Un poziraju za fotografiju prije razgovora u Vladivostoku, 25. aprila 2019.
Ruski predsjednik Vladimir Putin, desno, i sjevernokorejski lider Kim Džong Un poziraju za fotografiju prije razgovora u Vladivostoku, 25. aprila 2019.

Rusija je obećala da će "proširiti (svoje) sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose" sa Sjevernom Korejom, rekao je njen predsjednik Vladimir Putin.

U pismu upućenom njegovom kolegi Kim Džong Unu na dan oslobođenja Pjongjanga, Putin je rekao da će taj potez biti u interesu obje zemlje.

Zauzvrat, Kim je rekao da je prijateljstvo između obje nacije iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom.

Dodao je da će njihovo "drugarsko prijateljstvo" jačati.

Prema izvještaju sjevernokorejskog državnog medija KCNA, Putin je rekao da će prošireni bilateralni odnosi biti "u skladu sa interesima dvije zemlje".

U svom pismu, Kim je rekao da je prijateljstvo Rusije i Sjeverne Koreje "skovano u antijapanskom ratu" bilo "konsolidirano i razvijano stoljeće za vijekom".

Dodaje se da su "strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost" između dvije zemlje "stavljene na novu visoku pozornicu, na zajedničkom frontu zbog frustriranja vojne prijetnje i provokacija neprijateljskih snaga".

Pjongjang nije imenovao neprijateljske snage, ali Sjeverna Koreja je taj izraz više puta koristila za označavanje SAD i njihovih saveznika.

Sovjetski Savez je nekada bio glavni saveznik Sjeverne Koreje, nudeći ekonomsku saradnju, kulturnu razmjenu i pomoć.

Ali odnos je patio od kolapsa Gvozdene zavese, tek postepeno popravljajući se nakon postepenog otuđenja Rusije od Zapada od ranih 2000-ih.

Sjeverna Koreja je u julu bila jedna od rijetkih zemalja koja je službeno priznala dvije separatističke države na istoku Ukrajine koje podržava Rusija, nakon što je Rusija potpisala dekret kojim ih je proglasila nezavisnim.

Kao odmazdu, Ukrajina, koja se bori protiv ruske invazije na svoju teritoriju, prekinula je sve diplomatske veze sa Pjongjangom.

XS
SM
MD
LG