Dostupni linkovi

Bela kuća: Rusija traži oružje od Severne Koreje u zamenu za hranu


Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby).
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby).

Bela kuća je saopštila 30. marta da ima nove dokaze da Rusija ponovo traži oružje od Severne Koreje kako bi podstakla rat u Ukrajini, ovog puta u sporazumu koji bi Pjongjangu obezbedio potrebnu hranu i drugu robu zauzvrat.

To je najnovija optužba da se Rusija, očajna za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolom izvoza, okreće "odmetničkim" državama kako bi joj pomogle da nastavi 13-mesečni rat.

"Kao deo ovog predloženog sporazuma, Rusija bi dobila preko dve desetine vrsta oružja i municije iz Pjongjanga", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby).

"Takođe razumemo da Rusija želi da pošalje delegaciju u Severnu Koreju i da Rusija nudi Severnoj Koreji hranu u zamenu za municiju", dodao je Kirbi.

Administracija je ranije skinula tajnost sa obaveštajnih podataka kako bi predstavila dokaze da je Iran tokom leta prodao Rusiji stotine dronova za napade i da je Vagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, preuzela pošiljku oružja od Severne Koreje kako bi pomogla u jačanju svojih snaga koje se bore u Ukrajini na ruskoj strani.

Pjongjang je u novembru prošle godine saopštio da nikada nije snabdeo Rusiju oružjem ili municijom i da ne planira da to uradi.

Sankcije slovačkom državljaninu

Američko Ministarstvo finansija je 30. marta objavilo sankcije protiv slovačkog državljanina Ashota Mkrtycheva navodeći da je pokušao da olakša sporazume o oružju između Rusije i Severne Koreje.

Ministarstvo je objavilo da je Mkrtychev sarađivao sa severnokorejskim zvaničnicima krajem 2022. i početkom 2023. na nabavci više od dve desetine vrsta oružja i municije za Rusiju u zamenu za komercijalne avione, sirovine i robu koji će biti poslati u Severnu Koreju.

Prema tim navodima Mkrtychev je radio sa jednim ruskim državljaninom na pronalaženju komercijalnih aviona za isporuku robe u Severnu Koreju u razmeni.

"Rusija je izgubila preko 9.000 komada teške vojne opreme od početka rata, a zahvaljujući delimično multilateralnim sankcijama i kontroli izvoza, Putin je postao sve očajniji da ih zameni", navela je sekretarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) u saopštenju.

Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju na sisednu Ukrajinu. Zbog toga se nalazi pod međunarodnom izolacijom i sankcijama.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG