Dostupni linkovi

Rusija se u junu i julu isključila sa interneta


Rusija se u junu i julu uspjela diskonektovati sa globalnog interneta tokom testiranja, saopštio je RBC daily pozivajući se na dokumente radne grupe zadužene za poboljšanje internet sigurnosti Rusije.

Rusija je krajem 2019. usvojila zakon poznat kao zakon o “suverenom internetu” kojim se želi zaštititi zemlja od odsjecanja iz strane infrastrukture, kao odgovor na ono što je Rusija nazvala “agresivnom prirodom” nacionalne strategije cyber sigurnosti Sjedinjenih Država.

Zakon je izazvao zabrinutost među aktivistima za slobodu govora koji se plaše da će takav korak ojačati vladin nadzor nad cyber prostorom.

Testiranja koja su uključivala sve glavne ruske telekomunikacijske kompanije održana su od 15. juna do 15. jula i prema preliminarnim rezultatima bila su uspješna, naveli su iz RBC-ja.

“Cilj testiranja bilo je utvrditi sposobnost ‘Runeta’ da radi u slučaju vanjskih poremećanja, blokada i drugih prijetnji,” naveo je izvor iz radne grupe za Runet.

Drugi izvor je rekao da je testirana sposobnost fizičkog prekida ruskog dijela interneta.

Nije jasno koliko je trajao prekid veze i da li je bilo primjetnih prekida u prometu. Zakon predviđa da se testovi sprovode svake godine, ali su operacije prekinute prošle godine zbog komplikacija sa pandemijom COVID-19.

Karen Kazaryan, šef analitičke kompanije Internet Research Institute rekao je da će testovi vjerovatno pokazati aktivnosti nakon godinu dana neaktivnosti i da ne očekuje da će Rusija uskoro pokrenuti suvereni internet.

“Imajući na umu opću tajnost postupka i nedostatak javnih dokumenata na tu temu, teško je reći šta se dogodilo u ovim testovima,” rekao je.

Kremlj je svjestan testova rekao je glasnogovornik Dmitri Peskov opisujući ih kao pravovremene. On je također rekao da Rusija mora biti spremna na sve.

Zakonom se želi usmjeriti ruski web promet i podaci kroz tačke koje kontrolišu državne vlasti i da se izgradi nacionalni sistem domena koji će omogućiti da internet nastavi da radi čak i ako Rusija bude odsječena.

U junu prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva morala osigurati da “Runet” može funkcionisati na pouzdan način štiteći se od isključivanja servera van ruske kontrole u drugim zemljama i ugrožavanja njihovih operacija.

Državni regulator za komunikacije Roskomnadzor rekao je da su testovi namjenjeni poboljšanju integriteta, stabilnosti i sigurnosti ruske internet infrastrukture.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG