Dostupni linkovi

Rusija sankcionirala sto Kanađana, uključujući Jima Carreyja


Jim Carrey na specijalnoj projekciji filma Sonic The Hedgehog u Regency Village Theatre 12. februara 2020. u Los Angelesu, Kalifornija

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 14. novembra da je stotinu Kanađana dodano na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju kao odgovor na kanadske sankcije protiv Rusije.

U saopćenju ministarstva koje je prenio AP stoji da su, pored ostalih, i glumac Jim Carrey, Amy Knight, poznata povjesničarka KGB-a te autorica Margaret Atwood na popisu sankcioniranih.

Ministarstvo je saopćilo da su oni i ostalih 97 osoba, od kojih su mnogi povezani s etničkim ukrajinskim organizacijama, sakcionirani zbog "sudjelovanja u formiranju (kanadskog) agresivnog antiruskog kursa".

Otkako je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu krajem februara, Kanada je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione te zabranila ruskim plovilima da koriste kanadske luke i unutrašnje vode.

Kanada je zabranila prodaju luksuznih predmeta Rusiji i zabranila kanadskim bankama da obavljaju transakcije sa ruskom centralnom bankom.

Kanada je sankcionirala i više od 1.500 ruskih državljana i kompanija.

Među njima su i predsjednik Vladimir Putina, njegove dvije odrasle kćeri, ruska atletičarka Alina Kabajeva, za koju se vjeruje da je Putinova sadašnja partnerica, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, guvernerka centralne banke Elvira Nabiullina i mnogi bliski saradnici Putina.

XS
SM
MD
LG