Dostupni linkovi

Popularni kompjuterski fontovi blokirani za korisnike u Rusiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Monotype Imaging, američka kompanija koja posjeduje nekoliko najpopularnijih fontova koji se koriste na kompjuterima, blokirala je pristup svom katalogu za korisnike u Rusiji, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE) na ruskom jeziku.

Ovaj potez došao je u okviru tekućih međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

List Vedomosti citira IT izvore koji su 14. aprila rekli da korisnici u Rusiji trenutno nisu u mogućnosti da dobiju pristup Monotypesovom katalogu fontova, što znači da ne mogu koristiti popularne fontove kao što su Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma i Helvetica.

Monotype nije komentarisao situaciju, ali kada korisnici računara u Rusiji pokušaju da otvore stranicu da pristupe fontovima, dobiju poruku koja kaže: "Vlasnik sajta je možda postavio ograničenja koja vam sprečavaju pristup sajtu."

Advokati i stručnjaci rekli su za Vedomosti da uskraćivanje pristupa neće uticati na obične korisnike interneta u Rusiji, ali izdavačke kuće, kompanije koje se bave proizvodnjom kompjuterskog softvera možda neće moći da koriste fontove u bliskoj budućnosti. Blokada se također može izbjeći korištenjem VPN-a.

Ruski zakon dozvoljava takozvano prisilno licenciranje za korištenje proizvoda u zemlji čak i ako vlasnici odbiju dati zemlji dozvole "zbog potrebe zaštite interesa države i društva".

Godine 2014, nakon što je Rusija nezakonito anektirala ukrajinski Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine, Monotype je povukao svoju dozvolu za korištenje njegovih fontova u nekim ruskim organizacijama, uključujući IT kompanije koje razvijaju softverske programe za rusko Ministarstvo odbrane.

Times New Roman je standardni font za zvaničnu dokumentaciju u Rusiji. U maju 2016. ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov pozvao je na "čišćenje" dokumentacije zvaničnih subjekata od stranih fontova".

XS
SM
MD
LG